hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Edina Bećirević : 25 godina poslije Srebrenice, negiranje genocida je sveprisutno.To se više ne može tolerisati

Prof.dr. Edina Bećirević : 25 godina poslije Srebrenice, negiranje genocida je sveprisutno.To se više ne može tolerisati

16 Jula
07:29 2020

U naselju Pale smještenom na brdima oko Sarajeva postoji studentski dom nazvan po Radovanu Karadžiću, ratnom vođi bosanskih Srba koji je 2016. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida.

Piše : Prof.dr. Edina Bećirević (Analiziraj.ba)

Tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, i vojno i političko vodstvo bosanskih Srba imali su sjedište na Palama, i upravo su u tom sumornom mjestu koje gleda na bosansku prijestolnicu isplanirali i naredili izvršenje genocida. Odavanje počasti Karadžiću postavljanjem njegovog imena na studenski dom predstavlja izraz poštovanja čovjeku kojeg je ekstremni etnonacionalizam motivirao na činjenje ratnih zločina. To je samo jedan od brojnih primjera koji pokazuju kako je negiranje genocida postalo mainstream zahvaljujući vođama bosanskih Srba u entitetu Republika Srpska, gdje je negiranje duboko i sveprisutno.

Koliko daleko će vlasti bosanskih Srba zapravo otići da mlade ljude upletu u zločine počinjene još prije njihovog rođenja? Većina, ako ne i svi studenti koji žive u studenskom domu nazvanom po Karadžiću sigurno su Srbi, jer je Republika Srpska tokom rata  “očišćena” od onih koji to nisu bili. Još uvijek je rijetkost da studenti nesrpske nacionalnosti studiraju na fakultetima u entitetu Republika Srpska. Osim toga, nemoguće mi je zamisliti da bi bilo koji student bošnjačke ili hrvatske nacionalnosti mogao kročiti u studentski dom nazvan po zločincu poput Karadžića, isto kao što ne mogu zamisliti studenta jevreja koji živi u studenskom domu nazvanom po Hitleru.

Međutim, to ne bi trebalo biti normalno ni za studente srpske nacionalnosti. Dok priznanja preplavljuju svijet, dok se statue ruše, a građevine preimenuju da bi se ispravile mnoge nepravde u tumačenju svjetske historije, krajnje je vrijeme da i mi u Bosni i Hercegovini zaustavimo manipulativna historijska tumačenja događaja od prije više od dvije decenije.

Genocid koji je počinjen u Bosni i Hercegovini bio je projekat susjedne Srbije, koji je ostvaren putem njenih političkih i vojnih opunomoćenika među bosanskim Srbima. Genocid zahtijeva psihološku pripremu stanovništva kroz propagandu kojom se oni “drugi” dehumaniziraju i prikazuju kao “prijetnja” i “neprijatelji”, kako bi se olakšalo regrutiranje za vojne akcije koje završavaju genocidom ili osiguralo saučesništvo putem prešutnog prihvaćanja. U slučaju Bosne i Hercegovine, prvenstveno su bosanski muslimani (Bošnjaci) identificirani kao oni “drugi”, a etnonacionalizam je funkcionirao kao pokretačka snaga iza akcija Srbije i njenih opunomoćenika među bosanskim Srbima.

Nacionalizam određuje ko ima, a ko nema pravo da preživi. Upravo iz tog razloga je advokat Raphael Lemkin ustvrdio da genocid podrazumijeva mnogo više od ubijanja – on uključuje i elemente društvenog i kulturnog uništenja. U tom pravcu, sociolog Martin Shaw napominje da se “kroz definiranje genocida samo ubijanjem zapostavljaju društveni ciljevi koji se nalaze u njegovoj pozadini.” Ipak, većina vlada genocid definira kroz ubijanje i brojeve ubijenih u određenim slučajevima.

Nakon više od tri i po godine “etničkog čišćenja” i oko 100.000 ubijenih u Bosni i Hercegovini, međunarodna zajednica je konačno bila prisiljena intervenirati tek kad su srpske snage zauzele Srebrenicu, zaštićenu zonu UN-a, i za nekoliko dana ubile više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u BiH.

Većina vlada je u to vrijeme pravila razliku između genocidnih zločina počinjenih u Srebrenici i onih koji su počinjeni ranije tokom rata, a kasnije su slične stavove imali i mnogi naučnici, pokrećući pitanje načina kvalificiranja tih zločina. Tokom mog novinarskog i akademsko-istraživačkog rada, tvrdila sam da genocid koji je počinjen u Bosni i Hercegovini treba posmatrati kao proces koji je počeo 1992. godine, slijedio jedan obrazac i kulminirao masovnim ubistvima u Srebrenici. Djelimični razlog je u tome što dijelim mišljenje sa onim autorima koji smatraju da se genocid kao zločin prepoznaje po tome kako je definiran neprijatelj. Radi li se o državi ili društvenom kolektivu? Shaw je objasnio da se u “genocidnim praksama… društvene grupe tretiraju kao neprijatelji.”

Većina akademskih istraživača zainteresiranih za Zapadni Balkan još nije istražila arhive Tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, ali one nude važne uvide u kriminalne umove osoba koje su činile genocid i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Jasno je da su mnogi Srbi kojima se sudilo na Tribunalu posmatrali muslimane kao neprijatelje i mete genocida.

Na primjer, u arhivama su dostupni transkripti sa ratne skupštine bosanskih Srba koji uključuju rasprave srpskih članova o namjeri i posljedicama genocida. Na jednoj sjednici “parlamentarac” koji se hvalio kako Prijedor više nije “zelena” općina – što je značilo da tamo više nema muslimana – dobio je buran aplauz.  “Mi smo ih sredili i spakovali tvrdim pakovanjem tamo gdje im je i mjesto,” rekao je. U avgustu 2013. godine je postalo jasno gdje su ih “spakovali”, kada je 17 km južno od Prijedora u selu Tomašica, otkrivena dosad najveća masovna grobnica u Bosni i Hercegovini.

Među onima koji su vjerovatno aplaudirali činjenici da Prijedor više nije “zelen” bio je i Milorad Dodik, tadašnji član ratne skupštine bosanskih Srba, a današnji član tročlanog Predsjedništva BiH. Iako se činilo da se Dodik udaljava od etnonacionalizma neposredno poslije rata, pa čak i da je saveznik Zapada u ponovnoj izgradnji bosanske države i obnavljanju međuetničkih odnosa, u međuvremenu se vratio svojim etnonacionalističkim korijenima, aktivno se uključivši u negiranje genocida.

Upravo je Dodik otvorio studentski dom nazvan po Karadžiću 2016. godine, i upravo on nastavlja njegovati odnos sa mladim Srbima u Republici Srpskoj koji se može uporediti samo sa odnosom između otmičara i njegovih talaca, koji pate od neke vrste Štokholmskog sindroma i zarobljenici su etnonacionalističkog diskursa od kojeg nemaju snage pobjeći.

Dodik uživa otvorenu podršku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i prati migove srbijanskog vodstva koje predvodi kampanju negiranja genocida u BiH, jednako kao što je upravljalo samim genocidom pod vodstvom Slobodana Miloševića. Možda zato i ne iznenađuje to što Dodik ima dobre odnose sa liderima poput Putina i Orbana. Međutim, problem je u tome što ga mnoge evropske diplomate tretiraju kao legitimnog partnera.

Na kraju krajeva, u međunarodnoj diplomatiji, koja je obaveza posmatrača negiranja genocida? Kakva je odgovornost međunarodnog aktera koji ne intervenira? Ako je EU u poziciji da utiče na zvaničnike u Republici Srpskoj tako što će im zaprijetiti prekidanjem razgovora dok ne uklone Karadžićevo ime sa studentskog doma na Palama, zar ne bi trebali iskoristiti tu moć? A ako je ne iskoriste, zar nisu onda i evropski lideri saučesnici sada, kao što su to bili i dok su okretali glave od “etničkog čišćenja” tokom rata?

EU mora prepoznati važnost pritiska na lidere bosanskih Srba i Srbije da objektivno posmatraju historiju i da te prilike ne smije više propuštati.To nisu samo izgubljene prilike da utiču na nastavne planove i programe ili potaknu međuetničko pomirenje; to su šanse da se usprotive narativima negiranja koji su postali tako uobičajeni u Bosni i Hercegovini, a naročito u Republici Srpskoj, gdje su mnogi Srbi ponosni kad vide da se Karadžić javno slavi kao “osnivač Republike.”

Ovakav revizionizam ratne zločince pretvara u heroje, a agresore u žrtve. Ako na njega ne upozore oni koji su spremni da mu se usprotive istinom, taj revizionizam će zatrovati buduće generacije i dovesti u pitanje izglede za dugotrajan mir u Bosni i Hercegovini.

 • Edina Bećirević je profesorica sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu i autorica knjige “Na Drini genocid”
Podijeli

8 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 16 Jula, 15:18

  PRIZNAĆEMO GENOCID AKO GA IKAD NAPRAVIMO,A VI ZADNJIH DVJESTO GODINA KAD SE GOD SRBI NAĐU U NEVOLJI PRISKAČETE SRPSKIM DŽELATIMA U POMOĆ I USRDNO KOLJETE SRBE,ZAJEDNO SA TURCIMA(USTVARI VI STE KLALI I POZIVALI SE NA TURKE,ZATIM KAD SU DOŠLE ŠVABE VI OPET NEMILOSRDNO KOLJETE,KAO ŠUCKORI ,ZATIM HRVATI U NDH I VI SA NJIMA UDARNIČKI KOLJETE SRBE,U OVOM RATU OPET VEŽETE ZASTAVE I JURIŠATE NA SRBE I PRVI UBIJATE SRPSKOG SVATA,A GODINU PRIJE TOGA STE ISKOPALI ROVOVE I OFORMILI PATRIOTSKU LIGU.PITAM ZA ŠTA STE IH SPREMALI,DA NIJE ZA OLIMPIJADU “PROFESORICE”.NAJKVOLOČNIJI U AKCIJI PALJENJA ŽIVIH SRBA U GLINSKOJ CRKVI U II SVJETSKOM RATU JE BIO MUSLIMAN IZ BOSANSKOG NOVOG NE HRVAT VEĆ MUSLIMAN IZ NOVOG KAO HRVATSKO CVIJEĆE.ŠTA ĆEMO SA TRI PO HILJADE SARAJEVSKIH SRBA KOJE STE 1942-e SPREMILI NA URANAK U JASENOVAC,ŠTA ĆEMO SA PODRINJEM(gdje ste doduše dobili odgovor od četnika).A GARAVICE KOD BIHAĆA A UBIJANJA PO DOBOJU I DRUGIM MJESTIMA,O OTIMANJU SRPSKE IMOVINE I UBIJANJU SRBA U SARAJEVU.I SAD JE SJEDIŠTE SDA U SRPSKOJ ZGRADI KOJU NEĆETE DA VRATITE.U SREBRENICI JE U PRVOM RATU POBIJENO SVE SRPSKO ŠTO STE USPJELI DOHVATITI,A U DRUGOM RATU U JEDNODNRVNOJ RACIJI SAMO JE PREŽIVJELA JEDNA TROGODIŠNJA DJEVOJČICA KOJU JE SPASILA JEDNA ČASNA NENA KOJOJ BI JA POSMRTNO DODIJELIO ORDEN NEMANJIĆA A AKO SMETA NEMANJĆ ONDA ORDEN NARODNOG HEROJA.U OVOM RATU NASEROVI GOLAĆI TRI I PO GODINE IZLIJEĆU IZ ZAŠTIĆENE ZONE U KOJOJ PO DOGOVORU NIJE SMJELO BITI NI ZARĐAČLOG PIŠTOLJA A KAMO LI DIVIZIJA VOJSKE I KOLJU PO OKOLINI KOGHA STIGNU I NA KRAJU DOBIJETE PO NOSU A VI KO KALIMERO,OVO JE NEPRAVDA I SRBI PRIZNAJTE GENOCID.MA NIJE VALJDA.PRVO ĆEMO O GORE NAVEDENIM STVARIMA A O SREBRENICI IZ ZADNJEG RATA ĆEMO SJESTI LJUDSKI I DA VIDIMO ČIJIH JE VIŠE STRADALO; NAŠIH JE MRTVIH SLOVOM I BROJEM 3250 A VAŠIH PO IMENU I PREZIMENU TOLIKO NEMA.NAS ONI KOJE SI CITIRALA NEZANIMAJU JER SU TO OBIČNE PROTUVE I MORALNE NAKAZE A HAROLD PINTER,DARIO FO EDVARD HERMAN PITER HANDKE NOAM ČOMSKI,EFRAIM ZUROF I GIDEOM GRAJF SU MALO VEĆE VELIČINE I UGLAVNOM NOBELOVCI PA PROČITAJ ŠTA ONI KAŽU O KARIKATURI OD DŽEPNOG GENOCIDA KOJI SE MOŠ MISLITI DOGODIO U JEDNOJ OPŠTINI.PA ĐE TO IMA ĆURKO JEDNA I KAKO VAS NIJE SRAMOTA LUPATI.NARODNA IZREKA KAŽE “ČEGA SE PAMETAN STIDI SA TIM SE BUDALA PONOSI”.PITAJ IBRANA MUSTAFIĆA I HAKIJU MEHOLJIĆA ŠTA JE ALIJA TRAŽIO OD NJIH.ZA SAD TOLIKO I SPREMAN SAM NA TV DUEL SA TOBOM I OSTALIM OLOŠEM IZ KRUGA 99.

  Odgovori
 2. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 17 Jula, 05:32

  FAJTERU; SVE OVE TVOJE NAVEDENE RIJECI SU CISTA LAZ I POTPUNO NE TACNE, PA CU TE SADA ZVATI ‘PARADOKSALNI’ COVJEK. MENE TVOJE LAZI NISU NI MALO IZNENADILE, JER VECINA SRBA ZIVI U ILUZIJAMA, IDEOLOGIJAMA, FARSAMA, MITOVIMA, A UVIJEK SE BRANI LAZIMA I TE LAZI PRETVARA U ISTINE U KOJE KASNIJE I SAMI VJERUJU I ZATO VECINA SRBA SMATRA DA SU ONI NEBESKI LJUDI. DOKAZ ZA TO SU TVOJE LAZNE NAPISANE RIJECI GDJE NAVODIS DA SU BOSNJACI MUSLIMANI UBIJALI I KLALI SRBE, A TO SVAKO I MALO PAMETAN COVJEK ZNA DA SU U STVARI SRBI UBIJALI, KLALI, SILOVALI MUSLIMANSKE ZENE I DJECU, DA SU U BOSNI I HERCEGOVINI HTJELI POTPUNO DA UNISTE I POBIJU MUSLIMANSKI NAROD I DA BOSNU PRIPOJE SRBIJI, KAKO BI STVORILI VELIKU SRBIJU U KOJOJ BI ZIVJELI SAMO SRBI. TO SU BILE IDEOLOGIJE RATNOG ZLOCINCA SLOBODANA MILOSEVICA UZ SRPSKU AKADEMIJU NAUKE I UMJETNOSTI (SANU) , SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE (SPC) I DRUGIH SRPSKIH RATNIH ZLOCINACA OD KOJIH MOGU NAVESTI I OSUDJENE RATNE ZLOCINCE RADOVANA KARADZICA I RATKA MLADICA I MNOGE DRUGE SRPSKE RATNE ZLOCINCE KOJI SE NALAZE U MNOGIM ZATVORIMA ZBOG ZLOCINA NAD MUSLIMANIMA. NJIHOVA BROJKA JE VEOMA VELIKA PA IH NE MOGU SVE NAVESTI. PARADOKSALNI, TI MORAS JEDANPUT DA PRIZNAS, DA JE SRBIJA IZVRSILA AGRESIJU NA BiH UZ POMOC JNA KOJU SU PLACALI SVI GRADJANI BIVSE JUGOSLAVIJE I UZ POMOC MNOGIH PARAVOJNIH SNAGA IZ PRAVOSLAVNIH DRZAVA EVROPE, A NAJVECI ZLOCIN U BOSNI SU IZVRSILI BOSANSKI SRBI KOJI SU NAPRAVILI GENOCID U CITAVOJ BOSNI A ZASADA JE PRIZNAT GENOCID U SREBRENICI, ALI NE ZABORAVI DA CE SE PRIZNATI U UN I OSTALI GENOCID SRBA NAD MUSLIMANIMA U BOSNI I HERCEGOVINI. ZA TEBE BI BILO NAJBOLJE DA PRESTANES DA PISES LAZI I SIJES MRZNJU NAD MUSLIMANIMA, JER TE TO MOZE SKUPO KOSTATI, OVO TI JE MOJ SAVJET.

  Odgovori
 3. FAJTER
  FAJTER 17 Jula, 09:47

  TI PRESTANI PRIJETITI,JER KAD SI GOD POLEMISAO SAMO SEREŠ A NIŠTA KONKRETNO I ARGUMENTOVANO NISI REKAO NEGO SAMO OTRCANE FLOSKULE.U BIVŠOJ SFRJ SRBI SU BILI KONSTITUTIVAN NAROD I PREMA TOME NIŠTA SE NIJE MOGLO BEZ NJIHOVE VOLJE DESITI PA NI SECESIJA HRVATSKE I BIH.PO USTAVU IZ 1974-e NARODI SU IMALI PRAVO NA SAMOOPREDELENJE DO OTCJEPLJENJA.SLOBO JE KRIV ŠTO NIJE IZVRŠEN REFERENDUM NARODA NA CIJELOJ TERITORIJI JUGE I TO ISTOVREMENO.SAD ĆEMO TO URADITI I TO PO MEĐUNARODNOM PRAVU A VI SE JEBITE I NOŽETE SE SLIKATI PA ĆE KONAČNO ONE SILNE SRPSKE ŽRTVE DA DOBIJU SATISFAKCIJU.SRBIJA REPUBLIKA SRPSKA I CRNA GORA POSLIJE TRIDESETOG AVGUSTA ĆE ZA POČETAK BITI JEDNA DRŽAVA AKASNIJE ĆEMO VIDJETI KAD SE RASPANE MAKEDONIJA ONI KOJI HOĆE MOGU NAM SE PRIKLJUČITI A I NEMORAJU ENO IM BUGARI I ŠIPTARI.KOSOVO SE POERAZUMIJEVA I TO BEZ ŠIPTARA JER NISU ZASLUŽILI,POŠTO SU SE IŽIVLJAVALI NAD SRBIMA NA NJIHOVOM GRUNTU STAROM PAR HILJADA GODINA.VAS IZ FEDERACIJE NEĆEMO NI PITATI JER NAM NI VI NI VAŠA TERITORIJA NETRBATE A VI BOSANSKE PATRIOTE SLOBODNO IZVOLTE.TO VAM JE ŠTO VAM JE

  Odgovori
 4. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 17 Jula, 14:32

  PARADOKSALNI COVJECE, DA LI TI ZNAS U KOJEM VIJEKU ZIVIS I DA LI ZNAS, STA SE DESAVA U SVIJETU I BALKANU. KAKO VIDIM, NEZNAS NI GDJE SI NI KUD SI, JER SVE OVO STO SI NAPISAO SU SRPSKE NEOSTVARIVE FANTAZIJE KOJE SE NIKADA NECE OSTVARITI. BOLJE BI BILO ZA TEBE I VECINU SRBA DA SE PRIHVATITE STVARNOSTI I PRIDRUZITE CIVILIZACIJE, A DA OSTAVITE SVOJE MITOVE, IDEOLOGIJE I FANTAZIJE I DA ZIVITE I RAZMISLJATE KAO NORMALAN SVIJET. SVE DOK BUDETE TAKO RAZMISLJALI I FANTAZIRALI, SVE VISE CE TE NESTAJATI I UNISTAVATI SVOJ IDENTITET. POZDRAV.

  Odgovori
 5. FAJTER
  FAJTER 18 Jula, 01:32

  POLAKO ISTINITI KO BI REKAO PRIJE 21 GODINU KAD SU AMERI NAMJERNO POGODILI KINESKU AMBASADU A OVI ĆUTALI DA ĆE IH PRESTIĆI I U EKONOMIJI I U TEHNOLOGIJAMA,A O RUSIJI I NAORUŽANJU DA NEPRIČAMO.TURSKA SADA IGRA SA ISTOKOM,AMERI PODVILI REP IZ SIRIJE,IRAN NESMIJU NI PIPNUTI.ŠTO SE NAS SRBA TIČE KURAC ĆE NAS VIŠE BOMBARDOVATI A I KAD SU TO URADILI NISU SMJELI KOPNENO.SAD SU DRUGI SUDCI NA BANJOJ LUCI(narodna izreka)JOŠ DVA SISTEMA S400 I NEMA BOMBARDOVANJA,POŠTO JEDAN VEĆ IMAMO.30.08.2020-e MILO PADA I ONDA IDE REALIZACIJA PLANA.VI SE UZDAJTE U NATO KOJI JE VEĆ KLINIČKI MRTAV(kaže Makron A NE JA) KAD POČNE TARAPANA VI OPET AJTE NA POGREŠNU STRANU KAO I SVAKI PUT DO SADA.
  1.BRANILI STE KREPALU OSMANSKU IMPERIJU UMJESTO DA STE SA SARBIMA I DRUGIM(Bugarska;Crna Gora,Grčka)1912-e PRAVILI SVOJU NACIJU I DRŽAVU VI STE BILI VEĆI TURCI OD SAMIH TURAKA.
  ‚1914-e OPET POGREŠNO STAJETE NA STRANU AUSTRUGARSKE.
  3.‚1941 STAJETE NA STRANU NDH I UDRI PO SRBIMA.
  1991 VEŽETE ZASTAVE SA HRVATIMA A ONI VAS POKOLJU GDJE STIGNU I NAPRAVE NAD VAMA UZP A VIDIŠ SRBIJA NIJE OSUĐENA PRED PRAVIM SUDOM U HAGU.
  POLA MUSLIMANA OSTADE NACIONALNA MANJINA tzv SANDŽAK I MUSLIMANI U CRNOJ GORI A DA STE SA SRBIMA PRAVILI SAVEZ BILI BI SVI NAROD RAVNOPRAVAN A OVAKO VAS JE POLA NACIONALNA MANJINA A DRUGA POLOVINA ŽIVI NA FRTALJ BOSNE,PA TI VIDI KOJI JE VIJEK GOSPODO SAMI STE PALI,SAMI STE SE UBILI.PITAJTE BAKIRA ŠTO MU JE BABO ODUSTAO OD LISABONSKOG SPORAZUMA,KOJI DA JE REALIZOVAN RATA I STRADANJA NEBI BILO.

  Odgovori
 6. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 18 Jula, 05:22

  MORAS FAJTERU DA PROCITAS MALO BOLJE SVJETSKU HISTORIJU U KOJOJ SU NAPISANI ISTINITSKI DOGADJAJI O SVIM DOSADASNJIM RATOVIMA U SVIJETU, A NE POGRESNU I LAZNU HISTORIJU U SRBIJI I U BH. ENTITETU RS-A. POGRESNO OBRAZOVANJE U SRBIJI I BH. ENTITETU RS-A I POGRESAN ODGOJ SRPSKE DJECE DOVELO JE PROSLE I SADASNJE GENERACIJE SRBA DO TOGA, DA MRZE NEVINE MUSLIMANE I DA SU SRBI BILI SPREMNE U SVAKOM MOMENTU DA NAPADNU NEVINE MUSLIMANE I DA IH BEZ RAZMISLJANJA POBIJU I POTPUNO UNISTE. TO SE DOGODILO OD 1992-1995 GODINE, A ISTO SE TO DOGODILO OD 1941-1945 GODINE. ZBOG SVEGA OVAGA, MUSLIMANI NISU MOGLE VJEROVATI SRBIMA I ZATO SU U DRUGOM SVJETSKOM RATU OD 1941-1945 NEKI MUSLIMANI PRELAZILI NA DRUGE STRANE, A VECINA MUSLIMANA JE BILO U PARTIZANIMA. SLICNO SE TO DOGODILO I U SRPSKOM NARODU, JER JE VECINA OTISLA U PARTIZANE, A DRUGI U CETNIKE. OVO SAM NAVEO DA BIH MOGAO DA NAPISEM DA JE SRBIJA KRIVA ZA RASPAD BIVSE JUGOSLAVIJE JER SLOBODAN MILOSEVIC NIJE HTIO DA PRIHVATI KONFEDERATIVNU JUGOSLAVIJU KOJU SU NUDILI SVI PREDSTANICI BIVSIH SEST REPUBLIKA U BIVSOJ JUGOSLAVIJI. MILOSEVIC JE ZAMISLIO VELIKU SRBIJU I IZVRSIO AGRESIJU NA BiH, ALI NJEGOVI PLANOVI SU PROPALI. SADASNJI NASLEDNICI SLOBODANA MILOSEVICA U SRBIJI UZ PODRSKU SANU, SPC I MILORADA DODIKA PONOVO POKUSAVAJU DA OSTVARE VELIKU SRBIJU, ALI ZAPADNE SILE TO NECE DOZVOLITI, JER AKO SE NAPADNE BOSNA KOJA JE U CENTRU EVROPE NAPASCE SE I EVROPA I DOCI CE DO VELIKIH NEMIRA U EVROPI KOJI MOGU DA DOVEDU EVROPU DO VELIKOG HAOSA, A TO BI BIO TRECI SVJETSKI RAT I KRAJ SVIJETA.

  Odgovori
 7. FAJTER
  FAJTER 18 Jula, 10:28

  SAMO SE TI NADAJ I DAJ JEDNOM BAREM JEDAN NASLOV TIH KNJIGA IZ SVJETSKE HISTORIJE,TIH ISTINITIH PA DA I JA KONAČNO NEŠTO SAZNAM.

  Odgovori
 8. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 18 Jula, 17:00

  SA MALO VISE TRUDA I RADA PRONACI CES MNOGO KNJIGA O SVJETSKOJ HISTORIJI U KOJOJ SE NAVODE SVI DOGADJAJI IZ PROSLIH I SADASNJIH RATOVA U SVIJETU.POZDRAV.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku