hamburger-icon

Kliker.info

Prof. dr. Duško Radosavljević: Srbija će pokušati “aneksijom” RS nadoknaditi neuspješnu politiku

Prof. dr. Duško Radosavljević: Srbija će pokušati “aneksijom” RS nadoknaditi neuspješnu politiku

06 Januara
07:15 2019

Kosovo ide ka punom zaokruženje državnosti, gdje spada i pitanje kontrole granica, izjavio je za Al Jazeeru Duško Radosavljević, profesor na Fakultetu za pravne i poslovne studije “Dr Lazar Vrkatić” u Novom Sadu.

Smatra da otvaranje albansko-kosovske granice, koje je izazvalo burne rekacije nekih političara u Srbiji, nije ništa čudno.

“Imajući situaciju gdje sa obje strane granice (kosovske i albanske) imate stanovnike koji govore istim jezikom, deo su iste nacije, onda je, gledajući iz toga ugla, smisleno postaviti pitanje uklanjanja barijera – ekonomskih, kulturnih, porodičnih, u nekom narednom koraku, u zavisnosti od utjecaja međunarodnog faktora i evroatlantskih integracija, i političkih integracija. Ništa čudno se ne dešava, osim finalizacije procesa koji je započeo osamdesetih i devedesetih godina 20. vijeka”, kaže Radosavljević.

Srbija ostala bez prijatelja

Po njemu, postoje dva ishoda kada su u pitanju granice ove dvije države: “Kosovo i Albanija bez granica u Evropskoj uniji, ili, ako se to pokaže kao teško ostvarivo, zbog sporog širenja EU-a, onda i ujedinjenje, pod mentorstvom SAD-a.”

“Kako bi se organizovala takva politička zajednica, to je već pitanje za futurologe.”

Na pitanje kako objasniti spominjanje bh. entiteta Republika Srpska u kontekstu otvaranja albansko-kosovske granice, Radosavljević kaže da je Srbija u procese započete osamdesetih i devedesetih godina 20. vijeka ušla s velikom prednošću, koju je protokom vremena izgubila “svojom bahatošću, ostavši bez prijatelja, saveznika i partnera”.

“Naravno, cijela priča je bila pogrešno postavljena, tako da je sada teško izaći iz igre, jer je svaki ishod poražavajući. U tom kontekstu je i priča ‘bar Republika Srpska’ kao izvjesna nadoknada za jednu, u osnovi, propalu politiku. Ako je neke pravde, to će morati aminovati, sa srpske strane, ekipa koja je zdušno kreirala i sprovodila tu politiku. Mogao bih zaključiti da je to osveta za aktivno razbijanje Jugoslavije – države u kojoj su živjeli svi Srbi”, mišljenja je Radosavljević.

Početak ‘velike Albanije’

Prelaz granice između Albanije i Kosova pojednostavljen je, a policije dvije zemlje ubuduće će obavljati kontrolu vozila i putnika zajedno.

Albanski premijer Edi Rama je u novogodišnjoj poruci rekao da je otvaranje granice s Kosovom samo početak i da je u planu isti postupak kad su u pitanju Crna Gora, Makedonija i Grčka.

Vijest o otvaranju albansko-kosovske granice neki predstavnici vlasti u Srbiji dočekali su “na nož”, najavljujući to kao početak “velike Albanije”, ili tumačeći zajedničko upravljanje granicom kao aneksiju Kosova.

Harun CERO (Al Jazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku