hamburger-icon

Kliker.info

Prof. dr. Dejan Jović : Bosna i Hercegovina je čvrsta i stabilna država jer je Amerika garant njene opstojnosti (VIDEO)

Prof. dr. Dejan Jović : Bosna i Hercegovina je čvrsta i stabilna država jer je Amerika garant njene opstojnosti (VIDEO)

21 Oktobra
08:29 2017

Hrvatski politolog  Dejan Jović, profesor međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te gostujući profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, imao je dojmljivo gostovanje u programu Face TV.  U Centralnom dnevniku ove televizije  Jović je u razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem  napravio  zanimljivu analizu polkitičkih procesa na Balkanu sa posebnim osvrtom na našu zemlju.

Poslušajte i dobro razmislite o porukama profesora Jovića  koji između ostalog vjeruje da je Evropska unija najpoželjnije ali ne i jedino dobro rješenje za države  bivše Jugoslavije, kategorički tvrdi da je BiH izuzetno stabilna kao država jer o njoj brine Amerika, preporučuje što skoriji ulazak svih zemalja  Balkana u EU  te gorljivo obrazlaže svoje uvjerenje da je za sve zemlje bivše Jugoslavije najveća opasnost radikalni nacionalizam .

Prof.dr. Josip Jović je da podsjetimo široj javnosti postao poznat nakon objavljivanja   knjige  u kojoj je tematizirao raspad Jugoslavije: Jugoslavija, država koja je odumrla, objavljenoj 2003. Jedno vrijeme je obavljao i dužnost savjetnika bivšem predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću.Diplomirao je politologiju na Sveučilištu u Zagrebu 1990., a magistrirao najprije politologiju u Ljubljani (1994), zatim i političku teoriju u Manchesteru (1995). Doktorirao je 1999. na London School of Economics.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku