hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Asim Mujkić : “Zabrinjava porast desnih populističkih snaga u Evropi”

Prof.dr. Asim Mujkić : “Zabrinjava porast desnih populističkih snaga u Evropi”

25 Septembra
15:38 2017

Pobjeda Angele Merkel je znak da ćemo u narednih pet godina imati stabilno rukovodstvo ne samo Njemačke nego i Evropske unije – kazao je za Fenu univerzitetski profesor i politički analitičar Asim Mujkić.

Komentirajući parlamentarne izbore koji su u nedjelju održani u Republici Njemačkoj,  podsjetio je da se u posljednje vrijeme javljaju različiti glasovi o budućnosti Evropske unije, ali da Njemačka dobrim dijelom i Francuska, predstavljaju stabilnost, jasniju opredijeljenost evropskih vrijednosti, a to su pokazali i rezultati izbora na kojima je Savez partija CDU/CSU Angele Merkel pobjednik.

S druge strane, naglašava Mujkić, iako zabrinjava porast desnih populističkih snaga u Evropi i Njemačkoj, koja je ključna i kamen je temeljac današnje Evropske unije, mišljenja je da će  prioritet Angele Merkel biti da što je moguće više neutralizira djelovanje Alternative za Njemačku (AfD) “koja, nažalost, nije nikakva alternativa, već vrijeme povratka na najmračnije vrijeme Evrope, stoga su sve populističke stranke kratkoga daha”.

– Mislim da će stabilna vlada Njemačke doprinijeti stabilizaciji Evropske unije, a stabilna Njemačka, stabilna Evropa, mogu doprinijeti daljoj integraciji zapadnog Balkana – smatra Mujkić.

Iako neće biti lako sastaviti vladu, dodao je, u kojoj je AfD ostvario historijski ulazak u Bundestag, profesor Mujkić naglašava da je s pobjedom Angele Merkel Njemačka sada još jača nego što je bila.

Univerzitetski profesor i politički analitičar Ahmet Alibašić smatra da se u općoj nestabilnosti koja je zahvatila svijet posljednjih godina, Njemačka potvrdila kao rijetko ostrvo stabilnosti i otpora ksenofobiji.

Konkretno u slučaju Bosne i Hercegovine, kazao je Alibašić, Njemačka igra važnu ulogu u iniciranju i podršci pozitivnim ekonomskim i političkim procesima u regionu.

– U tom smislu je stabilna i prosperitetna Njemačka u interesu BiH i regiona, ali i u interesu samih Nijemaca jer bi svaka kriza išla naruku desničarima čiji bi uspjeh, s obzirom na značaj Njemačke, mogao dodati vjetar u jedra desničarima svuda u Evropi i svijetu – kazao je za Fenu Alibašić.

Na parlamentarnim izborima u Njemačkoj 61,5 miliona glasača biralo je 19. saziv Bundestaga. Kancelarka Angela Merkel proglasila je pobjedu njene Kršćanske demokratske unije (CDU).

Po broju dobijenih glasova, druga politička partija je Socijaldemokratska stranka (SPD) Martina Schulza, a treća Alternativa za Njemačku (AfD).

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku