hamburger-icon

Kliker.info

Produžen pritvor Radiću, Brekalu i Šunjiću, slijedi optužnica za logor “Vojno”!

Produžen pritvor Radiću, Brekalu i Šunjiću, slijedi optužnica za logor “Vojno”!

02 Septembra
05:33 2006

Sud BiH produžio je za još tri mjeseca pritvor za osumnjičene Marka Maku Radića, Damira Emira Brekala,  te Dragana Šunjića, javila je večeras FTV.
Njih trojica dobro su poznati javnosti u Hercegovini, a sumnjièe se za monstruozne ratne zločine nad zatvorenicima i zatvorenicama u zloglasnom logoru «Vojno» u vrijeme sukoba Armije BiH, HVO i HV.


Između ostalog, terete se za ubistva, zlostavljanja, teška premlaćivanja, svakojaka maltretiranja i silovanja u «logoru Vojno». Radić je u ratu bio zapovjednik Prve bojne iz Bijelog Polja, kasnije Druge brigade HVO-a, a do hapšenja je bio prvi čovjek Udruge veterana i dragovoljaca domovinskog rata Herceg Bosne, te profesor fizičke kulture mostarskoj gimnaziji i na Fakultetu za tjelesni odgoj u Mostaru.  Šunjić i Brekalo bili su pripadnici HVO-a, a spominju se kao zamjenici logora «Vojno», koji su pored zapovjedne odgovornosti i direktno učestvovali u zločinima. Radić, Brekalo i Šunjić uhapšeni su početkom juna u Mostaru, a istraga o ovom slučaju i priprema optužnice još traje. Do sada je, saznajemo saslušan veliki broj svjedoka. Za slučaj je zadužna državna tužiteljica Vesna Tanèica.

(Kliker.info/FTV)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku