hamburger-icon

Kliker.info

Procurili izvještaji CIA-e : ‘Kako je ljubazni političar koji je volio cigare i viski postao američki neprijatelj broj 1’

Procurili izvještaji CIA-e : ‘Kako je ljubazni političar koji je volio cigare i viski postao američki neprijatelj broj 1’

05 Augusta
02:17 2016

Slobodan11Srbijanski  politički magazin Nedeljnik  objavio je dosad nepoznate izvještaje CIA-e o Slobodanu Miloševiću. U dokumentima američke obavještajne agencije može se pročitati kako su Amerikanci doživjeli njegov dolazak na vlast, njegov odnos s Dobricom Ćosićem, Vojislavom Šešeljem, Vukom Draškovićem i oporbom, ali i neke privatne stvari. Prije svega su komentirali raskalašen život njegova sina Marka, ali i Miloševićevu ljubav prema finim cigarama i viskiju.

Dokumenti također opisuju kako je CIA mijenjala mišljenje o Miloševiću, ali i, kako tvrdi Nedeljnik, cenzurirala vlastite izvještaje, tako da je ratni zločinac iz 90-ih od ljubaznog i šarmantnog političara u samo par godina postao američki neprijatelj broj 1.

U jednom dokumentu iz 1992. tako piše:

– U aprilu   1987. Milošević je privukao pažnju međunarodne javnosti svojim dramatičnim dolaskom na protest  Srba s Kosova, gdje je inicirao žestoku kampanju kako bi ispravio pogreške zbog kojih su patili i zatražio brz napredak prema punoj demokraciji i tržišnoj ekonomiji.

Međutim, s obzirom na kasnija događanja i ratna zbivanja u Hrvatskoj i BiH, CIA je bila primorana dokument malo prepraviti. Ta priča nikako se nije uklapala s onom ‘Milošević – neprijatelj SAD-a’, tako da je verzija dokumenta iz 1995., prema pisanju Nedeljnika, bila nešto drugačija:

– Milošević je postavio zahtjeve za brz napredak prema punoj demokraciji i tržišnoj ekonomiji, pišu mediji.

Dakle, sada to više nije predstavljeno kao činjenica (kao što je bilo 1992.), već je “prema izvještajima medija”, navodi se u analizi koja je objavljena u Nedeljniku .

Međutim, to očito nije bilo dovoljno, tako da je 1998. godine famozni dokument dobio novo ruho.

– U aprilu  1987. Milošević je privukao pažnju međunarodne javnosti svojim dramatičnim dolaskom na protesr d Srba s Kosova, gdje je inicirao žestoku kampanju da ‘ispravi greške’ zbog kojih su, prema njegovim tvrdnjama, patili”, navodi se u izvještaju CIA-e.

U dijelu izvještaja pod imenom “Jedan na jedan”, koja se, kako se čini, oslanjala na one koji su osobno poznavali Miloševića, on se opisuje kao “impresivan govornik, samopouzdan, uvijek dominantan u razgovorima oči u oči”. Kaže se da ne samo da je “obično pažljiv i opušten tokom sastanaka u njegovoj kancelariji”, već je i “majstor za razmišljanje i donošenje odluka pod pritiskom”.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku