hamburger-icon

Kliker.info

Proceduralna križaljka : Bošnjaci mogu unedogled otezati referendum

Proceduralna križaljka : Bošnjaci mogu unedogled otezati referendum

25 Septembra
23:18 2015

referendum21Vijest koju su “Nezavisne” objavile o datumu sazivanja referenduma u RS izazvala je pravu bujicu reakcija širom zemlje.

Po svemu sudeći, najavljeni referendum mogao bi se otegnuti do unedogled jer nam je nekoliko pravnih stručnjaka pojasnilo da bošnjački politički predstavnici u RS mogu iskoristiti još nekoliko mehanizama da još jednom odgode njegovo održavanje.

Iako su bošnjački predstavnici još u petak najavili da će odmah pokrenuti i apelaciju pred Ustavnim sudom BiH, pravni stručnjaci nam ističu da oni, umjesto da idu na državni sud koji nema nadležnosti za entitetska pitanja, mogu iskoristiti još najmanje dva mehanizma u RS da na zakonit način pokušaju da ospore referendum. Jedno je, kako su istakli, ulaganje vitalnog nacionalnog interesa na referendumsko pitanje, a drugo ulaganje veta na referendumsku komisiju.

Međutim, kako nam je rečeno, i bez toga procedura nalaže da “Službeni glasnik RS” objavi odluku od 15. jula o referendumu, te da ne postoji zakonski rok do kada to mora biti učinjeno.

Mile Dmičić, član Komisije i jedan od najvećih pravnih stručnjaka u BiH, pojasnio nam je da je sada na “Službenom glasniku” kada će objaviti odluku parlamenta, a i da nakon toga može biti navedeno da rok od 50 dana za sazivanje referenduma počinje osam ili više dana od objavljivanja te odluke.

“Odlukom Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS utvrđeno je da odlukom Skupštine o raspisivanju referenduma nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka. A odlukom Narodne skupštine od 15. jula utvrđeno je da će dan održavanja referenduma biti u prvoj nedjelji po isteku 50 dana od stupanja na snagu odluke, koja još nije objavljena”, rekao je Dmičić.

Na najavu bošnjačkih političara da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, Željka Cvijanović, premijer RS, istakla je da nije ni očekivala drugačiju reakciju.

“Nismo očekivali drugačiju reakciju ni kada je riječ o međunarodnom faktoru koji u BiH uporno brani poziciju visokog predstavnika, iako znaju da je sve ono što se dešavalo posljednjih 20 godina veoma upitno s aspekta donošenja i nametanja određenih odluka i pravljenja ambijenta koji je BiH osakatio, a ne unaprijedio”, rekla je Cvijanovićeva, napomenuvši da RS želi da čuje glas naroda.

Anton Kasipović, ministar pravde RS, rekao je da će rok od 50 dana početi teći kad odluku objavi NS RS. Prema njegovim riječima, od datuma objavljivanja odluke Ustavnog suda u vezi sa vitalnim nacionalnim interesom se ne može izračunavati vrijeme referenduma, jer ta odluka ne opredjeljuje datum održavanja referenduma.

Kasipović je ponovio da su referendum i strukturalni dijalog dva potpuno odvojena procesa te da se strukturalni dijalog vodi u smislu unapređenja pravosudnog sistema u BiH, u čemu RS i Ministarstvo pravde značajno participiraju.

Mihnet Okić, predsjednik Kluba poslanika koalicije “Domovina” u NS RS, rekao je da je referendum skrnavljenje Dejtonskog sporazuma i da ga mora zaustaviti OHR, ako ga već ne bude zaustavio Ustavni sud.

On smatra da način formiranja komisije o referendumu govori da je cilj iznuđivanje koncesija u pravosuđu i ucjenjivanje međunarodne zajednice.

“Očekujem da je mandat visokog predstavnika i međunarodne zajednice taj da zaustave ne samo referendum, nego uvod u razaranje BiH”, rekao je on.

Dejan Šajinović (Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku