hamburger-icon

Kliker.info

Privatizacija ili kolonizacija : Nijemci preuzimaju 14 grčkih aerodroma

Privatizacija ili kolonizacija : Nijemci preuzimaju 14 grčkih aerodroma

19 Augusta
08:06 2015

grckaaer4Grčka je pristala prodati prava njemačkoj kompaniji za upravljanje nad 14 regionalnih aerodroma, što je prva takva odluka u valu privatizacije koji očekuje zemlju kako bi ispunila uslove za novu novčanu pomoć međunarodnih finansijskih institucija.

Grčka  će aerodrome, od kojih se neki nalaze na popularnim turističkim ostrvima, predati u ruke kompaniji Frankfurt AG, koja upravlja aerodromom u Frankfurtu, kao i drugim širom svijeta.

Koncesija vrijedna 1,23 milijarde eura je prva odluka o privatizaciji premijera Grčke, Alexisa Tsiprasa.

Privatizacija sastavni dio dogovora

Vlada je prvobitno odbila privatizacijski program, ali je Tsipras bio primoran odustati od predizbornih obećanja kako bi dobio međunarodnu pomoć vrijednu 86 milijardi eura.Dogovor još očekuje potvrdu parlamenata nekolicine evropskih zemalja. Španija ga je odobrila u utorak, dok se očekuje da to sutra urade i Njemačka i Holandija.

Nezavisno od toga, grčka vlada je blago olakšala restrikcije bankarskih transakcija, omogućavajući slanje manjih iznosa u inostranstvo prvi put u dva mjeseca.Ministar finansija je omogućio slanje do 500 eura po osobi i do 8.000 eura tokom tri mjeseca studentima za troškove smještaja.Građani sada mogu otvoriti nove bankovne račune, kako bi isplatili rate kredita, socijalno osiguranje i poreske dugove.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku