hamburger-icon

Kliker.info

Trump pod velikim pritiskom potpisao izvršnu uredbu: Porodice migranata više se neće razdvajati !

Trump pod velikim pritiskom potpisao izvršnu uredbu: Porodice migranata više se neće razdvajati !

21 Juna
01:49 2018

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je potpisao izvršnu uredbu kojom će se imigrantske porodice  koje ilegalno dolaze u Sjedinjene Američke Države “držati na okupu”, javlja BBC.

Trump je odluku donio nakon što je politika razdvajanja djece od roditelja i stavljanje djece u prihvatilišta naišla na gotovo univerzalnu osudu međunarodne zajednice. Američki je predsjednik rekao da su ga na promjenu mišljenja potaknule fotografije djece koja su oduzeta roditeljima dok ih se zatvaralo i krivično gonilo zbog ilegalno prelaska granice.

Trump je ranije od Kongresa zatražio da sastavi zakonski prijedlog koji će okončati razdvajanje porodica . Dodao je i da želi da se imigracijski zakoni postrože. “Važno je porodice  držati na okupua istodobno će se osigurati da imamo vrlo moćnu, vrlo snažnu granicu”, rekao je Trump tokom potpisivanja uredbe u srijedu. “Ne volim vidjeti da se porodice razdvajaju  .”

Uredbom se porodicama  s djecom daje prednost pri rješavanju zahtjeva za useljenje u SAD, ali će se nastaviti provoditi politika “nulte tolerancije”.

Podsjećamo, otkad je početkom maja  obznanjena američka politika “nulte tolerancije”, 2.342 djeteta i mlada migranta odvojena su od svojih porodica  (od 5. maja do 9. juna), bježeći uglavnom od nasilja koje nagriza Srednju Ameriku.

Na potpisivanju uredbe prisutni su bili i potpredsjednik SAD-a Mike Pence te tajnica Ministarstva za domovinsku sigurnost Kirstjen Nielsen koja je postala svojevrsno lice ove politike Bijele kuće.

Prema najavama predsjednika Zastupničkog doma Paula Ryana, to će tijelo svejedno u četvrtak glasati o prijedlogu zakona koji bi “porodice  trebao držati na okupu”. Ryan nije otkrio sadržaj zakona, ali je rekao da će se njime “na jako elegantan način” riješiti status “Sanjara”, odraslih migranata bez adekvatnih dokumenata koji su u SAD ušli kao djeca.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku