hamburger-icon

Kliker.info

Pristiglo više od 11.000 izbjeglica : Hrvatska zatvorila sedam graničnih prijelaza sa Srbijom

Pristiglo više od 11.000 izbjeglica : Hrvatska zatvorila sedam graničnih prijelaza sa Srbijom

18 Septembra
07:50 2015

Tovarnik7771Hrvatska je zatvorila sedam graničnih prijelaza sa Srbijom, a do sinoć u 22 sata u tu zemlju je ušlo 11.000 izbjeglica. Zabranjen je saobraćaj na dijelovima državnog puta na granici Hrvatske sa Srbijom u području graničnog prijelaza Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina i Erdut.

Ove mjere su se primjenjivale periodično u četvtrak od popodnevnih sati, a trenutno su sve aktivne i na snazi su do daljnjeg, navodi MUP Hrvatske.Kako izvještava reporter Tanjuga, na graničnom prijelazu Bajakovo rečeno mu je da je on i dalje otvoren za saobraćaj. .

Zaustavljeni vozovi iz Slovenije i Njemačke

Zbog vanredne situacije vezane, Slovenske željeznice obustavile su saobraćaj međunarodnih vozova na graničnim prijelazima s Hrvatskom, saopćile su Hrvatske željeznice.

Također, 17. septembra Njemačke željeznice obustavile su saobraćaj međunarodnih vozova između Austrije i Njemačke pa time i one koji voze iz i prema Hrvatskoj.

Slovenske željeznice objavile su u četvrtak navečer da su do daljnjega otkazale međunarodne vozove iz Hrvatske preko Dobove zbog mogućnosti da ih koriste izbjeglice.

Prema posljednjim informacijama slovenskih medija, u Dobovi je iz voza prema Cirihu skinuto oko 150 izbjeglica, većina su muškarci, ali ima i žena i djece.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da očekuje kako će stanica u Tovarniku noćas biti raščišćena, a vozovi sa izbjeglicama odlaze u Beli Manastir gdje su osigurani uvjeti za smještaj više od 2.000 ljudi.

Osječko-baranjski štab zaštite i spašavanja u četvrtak navečer je u Belom Manastiru situaciju oko smještaja izbjeglica ocijenio haotičnom te od premijera Zorana Milanovića i Ostojića zatražio ozbiljan pristup ovoj situaciji te formiranje kriznog štaba u ovoj županiji.

‘Situacija je haotična’

Na vanrednoj sjednici u četvrtak navečer predsjednik štaba, župan Vladimir Šišljagić situaciju je nazvao haotičnim, ocijenivši da se ovo moglo predvidjeti još prije dva mjeseca, ali da su nadležne institucije još u srijedu donosile površne procjene izbjegličkog vala.

Rekao je kako je na području Belog Manastira trenutno 5.000 do 6.000 izbjeglica, da je prema gradu upućen pun voz izbjeglica iz Tovarnika te još 16 autobusa, a da se sa strane granice Srbije, kod Sombora, nalazi 4.500 izbjeglica koji imaju namjeru krenuti prema Hrvatskoj.

Ocijenio je nedopustivim da gradonačelnici i načelnici i on kao župan ne dobiju nikakvu službenu informaciju o ovim događanjima od nadležnih ustanova, kao i o načinu na koji će Vlada razriješiti ovaj problem.

“Ne znamo što ćemo s njima, kamo idu, ni zašto su iz Tovarnika došli u Beli Manastir”, istaknuo je Šišljagić.

Načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Milan Baričević kazao je kako se razmišljalo o još nekim lokacijama za smještaj, poput bivšeg prognaničkog naselja prijateljstva u Čepinu, ali se od toga odustalo, jer bi trebalo dva do tri dana da se to područje pripremi za smještaj.

Baričević je kazao kako je u četvrtak poslijepodne i tokom večeri u Beli Manastir stigao voz s 850 ljudi, a oko 900 ljudi autobusima iz Vinkovaca koji su smješteni u centru grada.Izvijestio je kako od izbjeglica registriranih u četvrtak niko nije zatražio azil.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku