hamburger-icon

Kliker.info

Prije smjene : Senad Bratić podnio ostavku na mjesto potpredsjednika NSRS

Prije smjene : Senad Bratić podnio ostavku na mjesto potpredsjednika NSRS

18 Septembra
15:42 2019

Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda, podnio je ostavku, javljaju bosansko-hercegovački mediji.

“Nisam ništa loše radio u svom radu. Ovaj postupak ne može ostati bez naše reakcije na terenu. Podnosim neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika, jer ne želim da se pravi nacionalna priča na račun Bošnjaka. Nije ova pozicija vrijedna toga. Da ova priča ne bi prerasla u ‘svesrpsko jedinstvo’, priču o jednom narodu na račun drugog”, kazao je Bratić (SDA).

Za večeras u 18.00 sati zakazana je posebna sjednica Kolegija Narodne skupštine Republike Srpske, a na dnevnom redu je trebala biti Bratićeva smjena. Smjena je trebala biti reakcija na Deklaraciju SDA usvojenu na nedavnom kongresu te stranke, prenosi Fena, no Bratić je sve preduhitrio podnijevši ostavku.

„Ta deklaracija negira RS, njene vrijednosti, Ustav i dejtonski sporazuma i ne postoji mogućnost da u političkom obliku sarađujemo s Bratićem“, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić.

Zasjeda i Glavni odbor SNSD-a

Posebnu zasjedanje zatražio je, kazao je, određen broj narodnih poslanika iz stranaka skupštinske većine.

Deklaracija SDA-a je i tema današnje sjednice Glavnog odbora SNSD-a, koji poslijepodne zasjeda u Banjoj Luci.

Iz te stranke su najavili i zaključke povodom stavova SDA. To je bila i tema sinoćnjeg sastanka predsjednika SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislava Borenovića s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom u Laktašima, a u subotu će razgovarati i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U Banjoj Luci je toku redovno zasjedanje Narodne skupštine RS, na čijem dnevnom redu je 40 tačaka.

‘Nemoć politike SNSD-a’

Bratić je agenciji Fena ranije rekao da je zahtjev za njegovu smjenu izraz nemoći politike SNSD-a.

„Zbog nemogućnosti formiranja vlasti pokušava se iskoristiti programska deklaracija SDA za obračun ne s članom SDA, već potpredsjednikom Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS“, rekao je Bratić.

Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi poslanika SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska i poslanička grupa nezavisni poslanici i Mijo Perkunić.

U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje sjednice sa prijedlogom dnevnog reda poslanici su naveli da je Stranka demokratske akcije (SDA) na svom posljednjem kongresu usvojila političku deklaraciju koja je, kako su ustvrdili, direktno usmjerena “protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status RS i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda“.

U obrazloženju se dodaje da je “Senad Bratić kao visoki funkcioner SDA učestvovao u donošenju ove deklaracije, te da svojim djelovanjem kao pripadnik SDA provodi politiku protiv interesa Republike Srpske i da kao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske djeluje suprotno Ustavu i zakonima Republike Srpske zbog čega se narodni poslanici pozivaju da podrže prijedlog odluke o njegovom razrješenju“.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku