hamburger-icon

Kliker.info

Prijatelj Viktora Orbana :Janez Janša pobjednik parlamentarnih izbora u Sloveniji

Prijatelj Viktora Orbana :Janez Janša pobjednik parlamentarnih izbora u Sloveniji

03 Juna
22:41 2018

U Sloveniji su danas održani parlamentarni izbori na kojima je prema izlaznim anketama relativnu pobjedu ostvarila Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, javlja Anadolija.

Birališta širom Slovenije zatvorena su u popodnevnim satima, a prema izlaznim anketama u parlament će ući devet, od ukupno 25 stranaka koje su učestvovale na izborima.

Janšin SDS osvojio je 24,4 posto glasova i očekuje se da slovenski predsjednik Borut Pahor upravo Janšu imenuje za mandatara za sastav buduće vlade.

Na drugom je mjestu Lista Marjana Šarca s 12,6 posto, a na trećem Stranka modernog centra (SMC) Mire Cerara.

Odmah iza njih sa blizu deset posto glasova po izlaznim anketama su i Ljevica (L) Luke Meseca i Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana.

Veliki broj stranaka

Velik broj stranaka koje su ušle u parlament, ako su izlazne ankete točne, mogao bi otežati formiranje nove vlade.

Prve preliminarne rezultate izborna komisija bi trebala saopćiti u večernjim satima, a nakon toga će se javnosti obratiti i lideri slovenskih partija.

Analitičari najavljuju neizvjesne izbore i još neizvjesnije pregovore o budućoj koalicijskoj vladi s obzirom da su ljevica i Šarcova lista već kategorički odbili bilo kakvu mogućnost koaliranja s Janšom kojeg optužuju za radikalnu i antimigrantsku politiku po uzoru na mađarskog premijera i njegovog prijatelja Viktora Orbana.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku