hamburger-icon

Kliker.info

Press RS tvrdi : Stranci ponovo rade na stvaranju pet regija u BiH

Press RS tvrdi : Stranci ponovo rade na stvaranju pet regija u BiH

03 Augusta
16:21 2013
Međunarodni krugovi planiraju da ponovo izvade iz ladice  plan regionalizacije BiH iz 2003. godine, poznatiji kao Projekat EU za regionalni ekonomski razvoj (EURED), čiji je krajnji cilj ukidanje RS, piše Press RS koji navodi da pomenuti plan regionalizacije, pripremljen pod patronatom Evropske komisije, Vlada RS je suspendovala i odbacila još 2004. godine.Ali, bošnjački politički i diplomatski krugovi nekoliko puta posle toga pokušavali su da aktiviraju model koji podrazumjeva formiranje pet navodnih ekonomskih regija u BiH. To su sjeverozapadna BiH, sjeveroistočna BiH, centralna BiH, Hercegovina i sarajevska makroregija, pri čemu se potpuno brišu međuentitetske granice! Poslednji pokušaj, kako Preass RS navodi  povampirenja EURED projekta izveden je početkom 2009. godine. Tadašnji šef bh. diplomatije Sven Alkalaj i njegova produžena ruka u SAD Saša Toperić, koga je Alkalaj imenovao za savjetnika za promociju u Misiji BiH pri Ujedinjenim nacijama, izdejstvovali su da mapa BiH sastavljena od pet ekonomskih regija osvane na internet stranici UN, odnosno na linku Misije BiH u svjetskoj organizaciji.

Samo jedan region sa srpskom većinom!

Prema EURED projektu, BiH je podijeljena na sjeveroistočnu regiju sa sjedištem u Tuzli, sjeverozapadnu čije bi sjedište bilo u Banjaluci, centralna sa sjedištem u Zenici, hercegovačku čije bi sjedište bio Mostar i sarajevsku makroregiju. Po toj podjeli, lamentuje Press RS , Srbi bi samo u banjalučkoj regiji bili većinski narod. U mostarskoj regiji, u koju bi ušlo šest opština iz RS, živjelo bi 80 odsto Hrvata, dok bi tuzlanska regija dobila 18 opština iz RS koje su slabo naseljene, pa bi u toj regiji živjelo 75 odsto Bošnjaka. Zenička regija dobila bi jednu opštinu iz RS i u njoj bi živjelo 85 odsto Bošnjaka, dok bi u sarajevsku regiju ušlo 13 opština iz RS. Tuzlanska, zenička i sarajevska regija su naslonjene jedna na drugu i čine kompaktnu celinu sa muslimanskom većinom, u kojoj bi bilo oko 85 odsto Bošnjaka.Izvor Pressa RS iz diplomatskih krugova tvrdi da su pomenuti prijedlog izlobirali bošnjački, ali i pojedini hrvatski političari, koji žele da krizu iz Federacije BiH prebace u RS, tako što će njene zvaničnike natjerati da se ponovo bave, kako navode,  besmislenošću famoznog projekta.Isti izvor podsjeća da je Vlada RS odbacila EURED projekat na osnovu studije koju je uradio Ekonomski institut Banjaluka. U toj analizi se navodi da podjelu BiH na pet ekonomskih regiona autori projekta nisu potkrepili nikakvim kriterijumima i argumentima.

Međunarodni geostrateški mešetari, izlobirani od strane sarajevske političke Baščaršije, kroz EURED projekat planirali su da tzv. Cazinska krajina bude dio banjalučke regije. Cilj te ideje je da stanovnike većinski bošnjačke Cazinske krajine, koji su oduvjek bili u konfrontaciji sa Sarajevom, okrenu prema Banjaluci kao novom administrativnom centru za riješavanje njihovih problema, čime bi svadljivi Bošnjaci iz Krajine postali trn u oku Banjaluke, a ne Sarajeva, navodi na kraju Press RS. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku