hamburger-icon

Kliker.info

Presjedništvo Bosne i Hercegovine raspravlja o Istanbulskoj deklaraciji

Presjedništvo Bosne i Hercegovine raspravlja o Istanbulskoj deklaraciji

20 Maja
12:51 2010

Pred Predsjedništvom BiH danas će se naći Istanbulska deklaracija, koju su 24. aprila ove godine potpisali predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik Turske Abdulah Gul.Deklaracija se našla na sjednici Predsjedništva BiH nepun mjesec nakon što je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović žestoko reagovao, ustvrdivši da je za potpisivanje deklaracije Silajdžiću bila potrebna odluka Predsjedništva, u čijoj je nadležnosti vanjska politika zemlje.

 Radmanović je samo dan nakon potpisivanja ove deklaracije optužio Silajdžića da je potpisivanjem prekršio Ustav BiH, jer je deklaraciju potpisao bez saglasnosti ostala dva člana Predsedništva BiH, te poručio da će odbiti "Istanbulsku deklaraciju" ako se o njoj bude raspravljalo u Predsedništvu BiH.Silajdžić je, međutim, odgovorio kako Radmanovićeve tvrdnje nisu tačne: „Ja sam sa predsjednikom Radmanovićem o tome razgovarao prije toga. On je znao za tu deklaraciju, pa ćemo to na Predsjedništvu vidjeti, nije nikakav problem.“U Predsjedništvu BiH česte su nesuglasice oko odnosa sa zemljama regiona i istupa članova tog tijela vlasti u inostranstvu.

Nova regionalna politika          Potpisujući “Istanbulsku deklaraciju”, predsjednik Srbije Boris Tadić, Turske Abdulah Gul i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris dogovorili su da regionalna politika ubuduće treba da se zasniva na osiguranju bezbjednosti, stalnom političkom dijalogu i očuvanju multietničkih, multikulturalnih i multivjerskih osobenosti regiona.Na samitu je postignut dogovor da u naredne dvije godine budu održani trilateralni sastanci u svakoj od tri zemlje, a Tadić je predložio da naredni sastanak bude održan u Beogradu.U Istanbulskoj deklaraciji se navodi da će članovi Predsjedništva BiH Silajdžić, Nebojša Radmanović i Željko Komšić uskoro posjetiti Beograd, dok će Tadić i turski premijer Redžep Tajip Erdogan posjetiti Srebrenicu na 15. godišnjicu obilježavanja stradanja Bošnjaka.

Samit Tadića, Gula i Silajdžića bio je prvi sastanak predstavnika tri zemlje na tom nivou. Ministri vanjskih poslova Srbije, Turske i BiH su se sastali pet puta u posljednjih šest mjeseci.Turski ministar vanjskih poslova u Beogradu je u diplomatskoj misiji 20. aprila, zajedno sa šefom španske diplomatije Miguelom Anhelom Moratinosom pokušao naći kompromis za učešće zvaničnika Srbije i Kosova na skupu u Sarajevu 2. juna.Istanbulski sastanak lidera Turske, Srbije i BiH bio je takođe i u funkciji priprema za sarajevsku konferenciju o Zapadnom Balkanu koja će biti održana , na incijativu Španije, predsjedavajuće  Evropskom unijom.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku