hamburger-icon

Kliker.info

Preminuo Alija Behmen, nekadašnji premijer FBiH i gradonačelnik Sarajeva

Preminuo Alija Behmen, nekadašnji premijer FBiH i gradonačelnik Sarajeva

01 Augusta
16:34 2018

Bivši premijer Federacije i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen preminuo je sinoć u Sarajevu, potvrđeno je za N1 iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine čiji je član bio.

Informaciju je za N1 potvrdio Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a.

Gospodin Behmen preminuo je jutros. Prije desetak dana pretrpio je moždani udar”, kratko je kazao Čengić.

Alija Behmen rođen je 25. decembra 1940. godine u Splitu. Godine 1969. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 1974. godine odbranio magistarski rad iz oblasti marketinga. Na Ekonomskom fakultetu odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti modeliranja transportnih troškova i njihov utjecaj na reprodukciju i razvoj privrede.

Po završetku fakulteta, radio na Ekonomskom institutu u Sarajevu, a od maja 1970. godine radio u ŽTO Sarajevo na odgovornim dužnostima tehnoloških i ekonomskih funkcija, te zamjenika predsjednika i predsjednika Poslovodnog odbora ŽTO-a Sarajevo. U periodu od 1978. do 1980. godine bio predsjednik PO Radne organizacije Interšped, kada je izabran za docenta na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, gdje je danas vanredni profesor.

Od marta 2001. godine do kraja 2003. godine Alija Behmen obavlja funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine Na općim izborima 1998. godine, kao kandidat SDP-a BiH izabran za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Općim izborima u BiH 2006. godine je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U januaru 2009. prestao mu je poslanički mandat, kada je izabran na funkciju gradonačelnika Sarajeva.

(Kliker.info-TV N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku