hamburger-icon

Kliker.info

Premijer Slovenije Miro Cerar : Hrvatska se ponaša neevropski u migrantskoj krizi !

Premijer Slovenije Miro Cerar : Hrvatska se ponaša neevropski u migrantskoj krizi !

23 Oktobra
07:55 2015

Cerar111Slovenski premijer Miro Cerar u četvrtak je  vrlo oštro kritizirao Hrvatsku optuživši je da se u migrantskoj krizi ponaša “neeuropski” i da mase migranata namjerno šalje na granicu sa Slovenijom, te da komunikacija između dvije države o migrantima ne postoji, u razgovoru za Slovensku televiziju.

Cerar je rekao da je o tome u četvrtak telefonski “vrlo kratko” govorio i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, te da ga je upozorio da “ciljano” i disperzirano dovođenje velikog broja migranata na granicu sa Slovenijom, te “slanje migranata u rijeke” predstavlja “neeuropsko ponašanje” koje može biti opasno i u budućnosti “izazvati konflikte”.
“Primjećujemo da se Hrvatska ne ponaša europski”, kazao je Cerar, dodavši da je to danas objasnio europskom povjereniku za migracije Dimitrisu Avramopulosu koji je boravio u Ljubljani i da Avramopoulos “dijeli njegovo mišljenje”.
Vjrujem da će takvo ponašanje Hrvatske “doći do izraza” i u nedjelju na summitu balkanskih i srednjoeuropskih država u Bruxellesu, rekao je slovenski premijer  u razgovoru za Slovensku televiziju.

Kako je popodne izjavila slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gyoerkoes Žnidar, Slovenija je u četvrtak od Euuropske unije zatražila financijsku i materijalnu pomoć za zbrinjavanje migranata, a tu i drugu vrstu pomoći Sloveniji su ponudile Italija, Austrija i Njemačka te zemlje Višegradske četvorke – Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska.
Ona je nakon susreta s Avramapoulosom rekla da je Sloveniji ponuđena i pomoć Frontexa, ali da to ne bi riješilo problem nekontroliranog ulaska migranata u Sloveniju nego da bi Frontex trebao biti upućen u Hrvatsku kao vanjsku granicu EU-a, te u Grčku i kontrolirato priljev migranata iz Turske.

Slovenske televizijske postaje u četvrtak navečer prikazuju dramatične kadrove migranata na granici s Hrvatskom koji još nisu ušli u slovenske prihvatne centre, među kojima je dosta žena i male djece, te izjave slovenskih liječnika da su migranti vrlo iscrpljeni i mnogi dehidrirani ili gladni, te pothlađeni i s virusnim i drugim bolestima.

Ravnatelj slovenske policije Marjan Fank izjavio je za Slovensku televiziju da Hrvatska nije ispoštovala dogovor postignut u srijedu u Beču između ravnatelja policija Austrije, Slovenije i Hrvatske o boljoj komunikaciji u migrantskoj krizi nego je upravo suprotno na granicu sa Slovenijom u noći na četvrtak poslala bez najave do sada najveći broj migranata i to upravo “na mjesta gdje ih nismo očekivali”.

Slovenske humanitarne organizacije u četvrtak su ponavljale apele građanima i tvrtkama da doniraju novac, odjeću, obuću i deke jer su dosadašnje zalihe iscrpljene.

S druge strane, slovenski mediji najavljuju da će se s nastaviti dolazak velikog broja migranata preko Grčke koja priljev ne kontrolira, a isto tako da će biti brži i tempo dolaska jer se u Srbiji od nedavno više ne zadržavaju privremeno u Beogradu nego idu direktno na granicu s Hrvatskom.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Jacklyn
    Jacklyn 15 Decembra, 13:29

    Dear Lanah,Taruks for stopping by. Dear Ron,YEs, if one can wrap their mind around diabetes as an illness and take meds for it, why not a brain illness like depression, ocd, etc.~Deb

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku