hamburger-icon

Kliker.info

Prekinuta sjednica Skupštine HNK

Prekinuta sjednica Skupštine HNK

10 Jula
21:34 2008

Nakon dva i po sata neuspješnih pokušaja da se kompletira i usvoji dnevni red, sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) naprasno je prekinuta, sa potpuno neizvjesnim datumom novog zasjedanja. Kulminacija ove svojevrsne krize kantonalne vlasti uslijedila je nakon upornog nastojanja poslanika hrvatskog Kluba u Skupštini da se u dnevni red uvrste njihovi zahtjevi za preuzimanjem osnivačkih prava za Hercegovačku RTV i Radio Herceg Bosne.

Nakon objašnjenja predsjednika Skupštine da takve zahtjeve klubovi Bošnjaka i Srba u Skupštini HNK tretiraju kao povredu vitalnog nacionalnog interesa, uslijedio je zahtjev za prekidom rada Skupštine sve dok se ne postigne politički dogovor oko zahtjeva hrvatskih stranaka.

Takav stav, u ime hrvatskih poslanika, obrazložio je Željko Asić, predsjednik hrvatskog Kluba. Nakon što je većina zastupnika glasala za taj prijedlog, predsjednik Skupštine Ramiz Jelovac zaključio je da se sjednica prekine.

Paraliza rada Skupštine HNK – uslovljena političkim pritiscima i ucjenama hrvatskih stranaka – uslijedila je nakon što se dogodila i svojevrsna kriza rada Vlade HNK. Podsjetimo, premijer Vlade Srećko Boras donio je odluku da blokira isplate budžetskih sredstava svim korisnicima, nakon što nije realizovana isplata zarada medijima, o čemu je Vlada – po njemu, donijela valjanu odluku. Može li se očekivatti rasplet krize vlasti?

Premijer Boras je poručio kako se ne može preskočiti odluka Vlade u vezi sa medijima, kao jedna od odluka Vlade, te da ipak očekuje njeno brzo rješenje, te onda i isplatu sredstava ostalim budžetskim korisnicima, nakon što ovo pitanje bude riješeno. Najavio je i skori nastavak rada Vlade HNK.

Podsjetimo, još ranije bošnjački zvaničnici u HNK izjavljivali su kako je nerealno očekivati da se preuzmu osnivačka prava nad hrvatskim medijima, koji imaju jednonacionalne redakcije i koriste hrvatski jezik kao ekskluzivni u svom programu, a koje bi trebali da plaćaju svi poreski obaveznici.

Poslanički klubovi Bošnjaka i Srba smatraju da je jedini ispravni put da HNK dobije vlastitu multietničku RTV ili da se mediji finansiraju pod jednakim uslovima i isključivo putem javnog tendera o medijskim uslugama. (

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku