hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik Srbije u Sarajevu : ‘Mnogi ne veruju, ali BiH u Srbiji ima iskrenog prijatelja’

Predsjednik Srbije u Sarajevu : ‘Mnogi ne veruju, ali BiH u Srbiji ima iskrenog prijatelja’

07 Septembra
17:19 2017

“Bez obzira što mnogi neće da poveruju i što se mnogi neće obradovati mojoj izjavi, a naročito oni koji su glasali za mene, želim da kažem da BiH u Srbiji ima iskrenog prijatelja”, kazao je u Sarajevu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na početku svog obraćanja nakon sastanka sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Istakao je da Srbija završava formiranje komisije za granicu.

“Verujemo da ćemo to rešiti. Oko 97 posto granice je rešeno, a blizu smo da pronađemo i ostala rešenja. Uputio sam poziv članovima Predsedništva BiH da do kraja godine posete Srbiju. Imamo nekoliko tema, među kojima je i potopljeno zemljište u vlasništvu Opštine Srebrenice. Razgovarali smo o trgovini i turizmu, mnogo posla je pred nama”, kazao je Vučić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je kazao da su danas imali izuzetno konstruktivne razgovore, te da vjeruje da će se atmosfera i duh ove dvodnevne posjete predsjednika i njegove delegacije nastaviti u jednoj lakoj dinamici s mnoštvom tema koje već dugo vremena opterećuju odnose u BiH i šire.

Čović je također izrazio uvjerenje da se današnjim pristupom, bar iz BiH, malo i uz ohrabrenje predsjednika iz Srbije, vrlo brzo može doći do rješenja kroz rad agencija koja mogu pomoći, “kako bismo poslali snažnu poruku svima u BiH da se okrenemo budućnosti i što manje budemo opterećeni poviješću”.

Kada je riječ o autoputu Sarajevo-Beograd između dvije države, iako o ovome danas nije bilo konkretnih razgovora, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio: “Prihvatit ćemo svako rešenje koje se dogovori u BiH. Za nas je važno da spojimo Beograd i Sarajevo sa drugim krajevima Srbije”.

U delegaciji koja je dočekala Vučića bili su i članovi Predsjedništva BiH Mladen IvanićBakir Izetbegović, te ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Igor Crnadak.

U delegaciji Srbije su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mada ovo nije prvi put da dolazi u glavni grad Bosne i Hercegovine, ovo je nakon šest godina prvi put nakon Borisa Tadića da u zvaničnu posjetu BiH dolazi predsjednik Srbije.

Vučić je u dvodnevnu posjetu BiH došao s očekivanjima da zvanično Sarajevo prihvati dijalog, te je ranije poručio kako Srbija očekuje poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović jučer je ocijenio kako je Vučić sposoban uticati na to da se odnosi na Balkanu poprave, te najavio kako će s njim govoriti i o nekim pomalo osjetljivim stvarima, mada nije precizirao o kojima.

Ova posjeta bi, kako se vjeruje, trebala da bude prekretnica u odnosima dvije zemlje, s obzirom da je Vučićev prethodnik Tomisav Nikolić u nekoliko navrata otkazao posjetu zbog u najmanju ruku nediplomatskih odnosa i postupaka s obje strane.

(Kliker.info-RSE)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku