hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik SDA : Spriječit ćemo referendum u RS, ulažemp apelaciju Ustavnom sudu BiH !

Predsjednik SDA : Spriječit ćemo referendum u RS, ulažemp apelaciju Ustavnom sudu BiH !

04 Septembra
23:57 2015

bakir678SDA izražava duboku zabrinutost izuzetno lošim stanjem i položajem Bošnjaka u entitetu Republika Srpska i posebno sve učestalijim napadima na povratnike, njihovu imovinu i vjerske objekte, poručilo je nakon sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SAD) održane danas Banjoj Luci na kojoj je između ostalog, razmatrano stanje i položaj Bošnjaka u bh. entitetu Republici Srpskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA izjavio je da diskriminacija u obrazovnom sistemu RS, kao i u institucijama RS nažalost postaje odrednica političkog djelovanja vlasti u tom entitetu…

“U školama se zabranjuje izučavanje bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta, u javnim ustanovama se onemugućava zapošljavanje povratnika. Ustavni i zakonski mehanizmi zaštite prava konstitutivnih naroda gotovo da se i ne primjenjuju. Ustav ne poštuje čak ni Ustavni sud RS”, rekao je Izetbegović.

On smatra da je Narodna skupština Republike Srpske pravo mjesto da zatraže od vlasti u RS da poštuju ustav i zakone i da efikasno zaštite Bošnjake i sve povratnike od nedvosmislene diskriminacije.

“Da javno osude svaki napad na povratnike u ovom entitetu, da svojim izjavama ne doprinose stvaranju loše klime i netrpeljivosti, da putem organa sigurnosti pruže zaštitu povratnicima posebno svojim svakodnevnim prisustvom u mjestima u kojima žive povratnici, da omoguće bošnjačkim povratnicima zapošljavanje u administratvinim, a naročito u policijskim i pravosudnim organima i tijelima ovog entiteta u skladu sa Ustavom i zakonom i popisom iz 1991. godine”, rekao je Izetbegović.

SDA traži od zajedničke komisije za ljudska prava i izbjeglice, te zajedničke komisije za odbranu i sigurnost oba doma Parlamentarne skupštine da obiđu povratnike i to pogotovo mjesta u kojima su se napadi desili te da donesu prijedloge mjera koje organi vlasti treba da poduzmu.

“Insistiraćemo na potpunoj primjeni odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda što podrazumijeva kreiranje simetričnih rješenja na cjelokupnom prostoru BiH, odnosno u oba entiteta. SDA poziva rukovodstvo općina u kojima žive povratnici da unaprijede i razvijaju dijalog, saradnju sa povratničkom populacijom te da zajednički predlažu rješenja problema povratnika”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da SDA poziva Vladu RS-a odnosno nadležno ministarstvo i škole koje pohađaju djeca povratnika da daju doprinos prevazilaženju međuetničkih podjela u obrazovanju.

“Diskriminacija bošnjačke djece u školama entiteta RS mora prestati i mora se omogućiti izučavanje bosanskog jezika u školama u ovom entitetu. SDA će poduzeti sve ustavne i zakonske mjere i koristiti sve institucionalne mehanizme zaštite u pravnoj borbi za ostvarivanje prava i interesa Bošnjaka i svih drugih za obrazovanje na svom jeziku”, kazao je Bakir Izetbegović.

Naglasio je da će uputiti zahtjev Uredu visokog predstavnika u BiH za davanje tumačenja Ustava BiH i Ustava RS-a u vezi sa jezicima koji su u službenoj upotrebi u BiH.SDA će pružiti pomoć roditeljima povratničke djece da pokrenu pojedinačne postupke kojima će se tražiti zaštita prava u pogledu upotrebe maternjeg jezika uključujući i pojedinačne žalbe Evropskom sudu za ljudska prava.

“Dok se ne steknu uslovi za odvijanje redovne nastave u školama na području entiteta RS, SDA zadužuje svoje predstavnike u Vladi FBiH i u vladama kantona da iznađu mogućnost finansiranja alternativnih vidova obrazovanja u edukativnim centrima za djecu u Konjević Polju, Kotor Varoši i drugim mjestima gdje se za to ukaže potreba”, rekao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA danas je donijelo zaključke o reformi sektora pravde u BiH s ciljem izgradnje efikasnog dobro vođenog i koordiniranog sistema pravde u BiH odgvornog prema svim građanima potpuno usklađenog sa EU standardima i koji garantuje jednakost svih građana i vladavinu prava u BiH.

“Smatramo da odluka Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma o sudu i tužilaštvu BiH mora biti stavljena van snage. Entiteti se ne mogu baviti pitanjima koja su u nadležnosti BiH i na neustavan i nezakonit način donositi odluke, nametati svoju volju vezano za rad pravosuđa. SDA će poduzeti sve mjere kako bi se zaštitio suverenitet BiH i ova odluka bila stavljena van snage”, dodao je.

Govoreći o tome da se tokom današnje posjete Banjoj Luci nije susreo s vlastima RS-a, Izetbegović je kazao da susret nije bio zakazan, te je izrazio spremnost da razgovara s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS-a i stranke SNSD-a, jer smatra da je razgovor najbolji način za rješavanje problema.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku