hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović : Četnici su fašisti i treba ih zabraniti

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović : Četnici su fašisti i treba ih zabraniti

14 Marta
14:15 2018

Predsjednik Naše stranke (NS) Predrag Kojović najoštrije osuđuje ponovno postrojavanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta iz Srbije i Bosne i Hercegovine u Višegradu i traži od organa vlasti da konačno tome stanu ukraj.

– Neprihvatljivo je da i dalje fašističke organizacije djeluju u našoj zemlji i priređuju ovakve groteskne predstave, pored toga što građani ove zemlje svakodnevno trpe ratno-huškačku retoriku i destruktivnu nacionalističku politiku koja stvara osjećaj nesigurnosti, masovno siromaštvo i egzodus mladih iz zemlje. Parade četnika iz godine u godinu u gradovima u kojima su pod tim istim simbolima izvršeni monstruozni ratni zločini su patološko, fašističko ponašanje, a ne pravo na slobodu govora, i zabranjeni su u svim demokratskim, naprednim, društvima – rekao je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

Predsjednik Naše stranke smatra da svaka buduća vlast koja sebe želi predstaviti kao proevropsku političku snagu mora zakonski sankcionisati ovu i ovakve grupe bez obzira na etničku i vjersku pripadnost ili nepripadnost.

Istovremeno podsjeća “da je Naša stranka još prije više od godinu dana u Federalnom parlamentu predložila nacrt zakona koji bi ovakve manifestacije mržnje sankcionirao, ali su nakon usvajanja nacrta na Predstavničkom domu FBiH SDA i HDZ uklonile taj zakon iz procedure”.

– Njima, to je valjda jasno i većini građana sada, odgovara da se ovakvo ponašanje ne sankcioniše jer politički opstaju upravo zahvaljujući ovakvim međuetničkim provokacijama, navodi Kojović.

Nadalje, navodi da od njih ne očekuje da to urade, te da je stavljanje i usvajanje zakona koji bi prekinuo takve stvari za Našu stranku eliminatorno pitanje za partnere s kojima planira formirati izvršnu vlast nakon izbora 2018.

– Nadam se da će nam građani na izborima svojim glasovima dati snagu da jednom za svagda fašizam ovog ili nekog drugog tipa pošaljemo na smetljište historije gdje od 1945. i pripada, zaključio je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku