hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik Kosova Hašim Tači : “Ako postignemo dogovor, Preševo može da pripadne Kosovu”

Predsjednik Kosova Hašim Tači : “Ako postignemo dogovor, Preševo može da pripadne Kosovu”

02 Augusta
17:19 2018

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da, ako Kosovo i Srbija postignu o tome dogovor, Preševska dolina može da se pripoji Kosovu.

Tokom posjete Privrednoj komori Kosova, kosovski predsjednik je rekao da je zahtjev predstavnika Albanaca iz Preševske doline za ujedinjenje sa Kosovom postao institucionalan.

Prema njegovim riječima, ukoliko se dvije strane sa tim saglase, kako izvještava portal Koha.net, taj sporazum ne može da spriječi ni Evropska unija, ni NATO ni SAD.

Iako ne zna tačan datum nastavka razgovora, Tači je rekao da će se tokom augusta i septembra povećati dinamika sastanaka u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji treba da se završi pravno obavezujućim sporazumom.

Tači je takođe rekao da će se demarkacija sa Srbijom dogoditi i tu će biti korigovanja granica, ne objašnjavajući šta to konkretno znači i o kakvim se korekcijama radi.

Međutim, profesor međunarodnog prava, bivši rektor Univerziteta u Prištini i bivši predsjednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani za agenciju Beta kaže da su sa ustavnog stanovišta ta pitanja regulisana članom 18. Ustava Kosova i traže da predstavnici naroda nadlegaju stvari koje se tiču teritorije, političkih alijansi, zaduživanja u inostranstvu i drugo.

“Teritorijalne promjene koje se događaju uz saglasnost obiju strana  su uvek bile i biće dozvoljene. To je bio i stav Badinterove komisije i svakog drugog međunarodnog dokumenta prije i poslije toga”, rekao je profesor Hasani.

Prema njegovim riječima, što se tiče normi teritorijalnog integriteta, radi se o najstabilnijim i najpreciznijim normama međunarodnog prava.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku