hamburger-icon

Kliker.info

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba BH novinari : „Možda je cilj podmetanje dokaza“

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba BH novinari : „Možda je cilj podmetanje dokaza“

30 Decembra
19:20 2014

pretres23Prije nekoliko godina, 3. maja na dan slobode medija, analitičari, novinari i ostale javne ličnosti bili su stava da je stanje u medijima nešto bolje u odnosu na ranije godine, kad je pritisak političkih struktura bio ogroman. Danas, umjesto da govorimo o stanju medijima u BiH i slobodama koje su svakim danom sve bolje, stanje je nažalost mnogo drugačije i gore.

Udar na portal Klix i novinare i urednike ovog portala nije udar samo na njih već na sve novinare u BiH i slobodu govora, zaštitu izvora, smatraju mnogi analitičari u toj zemlji. Urednik poslovnog portala Capital, predsjednik Kluba BH novinari, Siniša Vukelić u razgovoru za DW kaže da se u slučaju Klix-a radi o demonstraciji sile i neprimjerenom načinu vođenja istrage.

Krivična prijava protiv sudije

„Jedina poruka vlasti koja se iz ovoga može izvući je da novinari paze šta objavljuju i da jedino mogu objavljivati ono što oni (vlast) kažu na konferencijama za novinare. Poruka je da bilo ko, ko objavi nešto što je tajni dokument, može očekivati da mu policija zakuca na vrata i traži izvor. Nakon toga slijedi zatvor a to govori u kakvom društvu živimo i na kakvim niskim granama je novinarska profesija.“

Zbog svega ovoga Udruženje BH novinara će reagovati konkretnim akcijama prema nadležnim tužilaštvima i tražiti po kom osnovu je izvršen ovaj, kako kaže Vukelić, atak na novinare. Osnovno pitanje je i šta radi policija RS na teritoriji BiH nad kojom nema nadležnost.

„Mi ćemo podnijeti krivičnu prijavu protiv sudije koji je ovo odobrio, tražiti provjeru zakonitosti čitavog ovog postupka, poslati protestno pismo Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH. Niko ne kaže da novinari i radakcije ne treba da poštuju zakon ali način postupanja je veoma upitan. Prvo, pitanje je šta radi policija RS u dijelu BiH gdje nema nadležnost. Neki smatraju da za to postoje samo dva razloga. Prvi je da se možda žele skloniti dokazi koji potvrđuju autentičnost snimka ili možda da podmetnu neke svoje dokaze“.

Da li ćemo ikada saznati pravu istinu?

Klix je prije nekoliko mjeseci objavio snimak na kojem navodno premijerka Želja Cvijanović govori o političkoj kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS. Policija je nedugo nakon toga saopštila da se radi o montiranom snimku da bi samo nekoliko dana kasnije u policiji bilo rečeno da se radi na vještačenju snimka. Vukelić kaže da se cijeli slučaj radi naopako i da je pitanje da li će se ikada saznati prava istina.

„Ako se radi o krivičnom djelu prisluškivanja, to pokazuje da je snimak originalan. Ako je snimak originalan onda je mnogo veće i teže krivično djelo kupovina narodnih poslanika. To je policija trebalo prvo da ispita. Ako se radi o montiranom snimku onda je policija trebalo da pokaže dokaze vještačenja, nezavisne institucije, da je snimak montiran pa onda vršiti pretres a ne obratno. To daje sumnju da je cilj bio zastrašivanje novinara u BiH. Postavlja se i pitanje zašto Tužilaštvo nije razgovaralo sa premijerkom RS o cijelom slučaju… nemamo njenu izjavu o tome.“

Mnogo veći problem u ovom slučaju za novinarstvo je kompromitovanje izvora s obzirom da je policija ušla u svu dokumentaciju. „Sada nijedan izvor neće razgovarati sa njima. To otvara niz problema. Odnos novinara i izvora je isto kao odnos doktora i pacijenta, advokata i klijenta. Doći ćemo u situaciju da niko neće više htjeti da govori“, kaže Vukelić.

Mediji (ne)jedinstveni

Drugi dio ove priče odnosi se na reakciju novinarskih udruženja, novinara ali i ostalog dijela javnosti koji su gotovo jednoglasno osudili pritisak na redakciju Klix-a. U vrijeme pretresa održavao se prijem za medije kod predsjednika RS Milorada Dodika i Vukelić je upravo zbog toga pozvao medije i novinare preko društvenih mreža da bojkotuju prijem i tako izraze svoju solidarnost sa kolegama.

„Zaista bi bilo licemjerno sjediti tamo i slušati kako je to sve divno i krasno kada je riječ o slobodi medija a s druge strane imamo upad policije u jednu redakciju. Nekoliko redakcija nije otišlo na prijem i to medija za koje su mnogi smatrali da nisu kritički nastrojeni prema vlasti.Time smo na neki način iznijeli svoj stav o cijeloj situaciji. Međutim, kada sam pozvao na bojkot dobio sam kritike da huškam novinare i da ne trebamo da podržavamo medije iz Federacije BiH. Nema veze odakle je medij, kada su ugrožene medijske slobode, svi su u problemima.

Ne prejudiciramo stvari, ne govorimo da li je snimak montiran ili nije, ne ulazimo u uređivačku politiku Klix-a ili komentare koje oni puštaju bez filtera, ovdje je suština u odbrani novinarske profesije i medijskih sloboda za koje smo smatrali da su na nekom većem nivou i da su vremena kada je policija upadala u redakcije daleko iza nas ali očigledno nisu“, zaključuje Vukelić navodeći da ako se novinari i mediji sada predaju bez borbe, da će biti sve gore s obzirom da u nedostatku novca u budžetima, neće nedostajati represivnih mjera. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku