hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik HDZ nezadovoljan odlukom CIK-a : Čović se protivi održavanju posebnih izbora u Mostaru

Predsjednik HDZ nezadovoljan odlukom CIK-a : Čović se protivi održavanju posebnih izbora u Mostaru

24 Jula
15:40 2020

Predsjednik  HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, usprotivio se održavanju lokalnih izbora u Mostaru odvojeno od drugih sredina lokalne samouprave smatrajući da se na taj način hercegovačko središte ponovno pokušava napraviti gradom slučajem.

U pismu dostavljenom i medijima, koje je Čović uputio voditelju Izaslanstva EU u BiH Johannu Sattleru, veleposlanicima SAD-a u BiH Ericu Gordonu Nelsonu i Ujedinjenog Kraljevstva Matthewu Fieldu te visokom međunarodnom predstavniku Valentinu Inzku i voditeljici misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec, ističe se kako je jučerašnja odluka Središnjeg izbornog povjerenstva da se u Mostaru bira nova lokalna vlast 20. decembra protivna političkom sporazumu koji je sredinom  juna potpisao s vodećim bošnjačkim političkim dužnosnikom, čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem. U drugim sredinama lokalni izbori bi se trebali održati 15. novembra.

“Mostar ne smije biti iznimka, osobito sad kada imamo čvrst sporazum podržan konsenzusom i koji već daje vidljive rezultate. Nikakvo ponovno izuzimanje Mostara od općih standarda nećemo podržati, kao i bilo kakav pokušaj razdvajanja izbora”, stoji u Čovićevu pismu.

“Nedopustiv presedan”

Pri tome je podsjetio kako je sporazumom koji su potpisali i strani diplomati precizirano da se lokalni izbori u Mostaru održe zajedno s lokalnim izborima u drugim sredinama u Bosni i Hercegovini u jesen ove godine.

“Utrošeno je mnogo napora i energije da se postigne sporazum kojim će Mostar konačno prestati biti ‘slučaj'”, navodi se u pismu.

Upozorio je kako je Centralna izborna komisija BiH, čiji rad HDZ BiH osporava zbog načina biranja članova ovoga tijela mimo procedura predviđenih Izbornim zakonom, prekršilo zakon i politički sporazum.

“Napravljen je nedopustiv presedan najavom o organizaciji zasebnih izbora za Grad Mostar, čime se od te lokalne zajednice ponovno pravi neoprostiva iznimka”, smatra Čović.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine, a 2010. je Ustavni sud BiH osporio odredbe Izbornoga zakona koji je definirao način biranja vijećnika za Gradsko vijeće.

Uz posredovanje međunarodnih dužnosnika sporazum o održavanju izbora u Mostaru je postignut sredinom juna, a izmjene Izbornog zakona BiH su usvojene u julu  čime su se stekli uvjeti da grad na Neretvi dobije novi saziv Gradskoga vijeća i novoga gradonačelnika.

CIK je u četvrtak odlučio kako će se lokalni izbori u Mostaru održati 20. decembra sukladno izmjenama izbornog zakona i donošenju posebnih pravila za Mostar, što ih je parlament BiH usvojio ranije ovog mjeseca.

Kako izborni zakon predviđa da se izbori moraju zakazati najmanje 150 dana prije njihove provedbe u ovom slučaju, prema tumačenju CIK-a, izbori za gradsko vijeće Mostara ne mogu biti održani 15. novembra, kada i u ostalim općinama i gradovima BiH, nego se moraju organizirati mjesec dana kasnije. 

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku