hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik CIK-a BiH pojasnio i odgovorio Čoviću :Vjerujem da Mostar više neće biti “grad slučaj”

Predsjednik CIK-a BiH pojasnio i odgovorio Čoviću :Vjerujem da Mostar više neće biti “grad slučaj”

24 Jula
15:45 2020

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Željko Bakalar rekao je Srni da su izbori u Mostaru zakazani za 20. decembar jer nije bilo zakonskog uporišta da budu zakazani za 15. novembar, kada i u drugim lokalnim zajednicama.

Bakalar je rekao da, prema Izbornom zakonu BiH, CIK raspisuje izbore za bilo koji nivo vlasti najmanje 150 dana prije datuma održavanja izbora.

“Izmjenama Izbornog zakona koje se tiču Mostara nisu propisani posebni, skraćeni rokovi za Mostar niti je dato ovlaštenje CIK-u da sami možemo skratiti rokove kao što je slučaj kod prijevremenih izbora, jer u tom slučaju možemo imati kraće rokove i sami ih propisati”, izjavio je Bakalar.

On je pojasnio da CIK nije bio u mogućnosti da izbore u Mostaru raspiše za 15. novembar.

“Izbore za Mostar smo juče raspisali za datum koji je 150 dana od dana kada smo ih raspisali. Nismo mogli nikako drugačije da postupimo”, rekao je Bakalar.

Bakalar je dodao da je CIK BiH razmatrao čak i 13. decembar kao mogući datum izbora za grad Mostar da bude malo dalje od božićnih praznika.

“Da bi izbore raspisali za 13. decembar morali smo ih raspisati 16. jula, a Zakon o izborima u Mostaru stupio je na snagu tek 18. jula. To je bila tehnička nemogućnost iako su nam cilj i želja bili da se u najkraćem mogućem roku obezbijedi da građani Mostara biraju i budu birani”, rekao je Bakalar.

Bakalar je dodao da je jedino član CIK-a Vlado Rogić imao rezervu prema ovom datumu i da je u svom izlaganju na jučerašnjoj sjednici i na konferenciji za novinare rekao da je 20. decembar preblizu katoličkom Božiću.

“Apsolutno razumijem njegove tvrdnje, ali zakon jasno nalaže da dan samih izbora, kada je glasanje, ne može biti na vjerski praznik jednog od konstitutivnih naroda u BiH. Tako stoji u normi i samo na taj dan, Zakonom je propisano, da ne može”, istakao je Bakalar.

On je istakao da se CIK obratio i vjerskim zajednicama i da su od sve tri vjerske zajednice dobili odgovor da 20. decembra nije vjerski praznik nijedne od tri vjerske zajednice u BiH.

Na pitanje da li se zbog različitih datuma održavanja lokalnih izbora u Mostaru, gdje lokalni izbori nisu održani 12 godina, i drugim lokalnim sredinama od ovog grada nanovo može napraviti “grad slučaj“, Bakalar je odgovorio da se u CIK-u nadaju da se to neće dogoditi.

“Naša intencija je bila da omogućimo da mi ne budemo zadnja karika u lancu koja će Mostar držati bez izbora. Mišljenje Evropske komisije je da izbori u Mostaru, navedeni kao jedan od ključnih prioriteta u BiH, budu konačno raspisani i održani. S druge strane ispunjena je obaveza iz presude Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Parlamentarna skupština je donijela izmjene Izbornog zakona i mi nismo htjeli da budemo neka finalna kočnica da se ti izbori održe. Zakonski uslovi su se stekli kada je zakon stupio na snagu”, rekao je Bakalar.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku