hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović : Hrvatska Vlada narušila odnose sa susjedima !

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović : Hrvatska Vlada narušila odnose sa susjedima !

21 Septembra
23:39 2015

kitarovic7Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbacila je tumačenja kako se zauzimala za upotrebu oružane sile prema izbjeglicama koje prelaze državnu granicu kao “zlonamjerne konstrukcije” te je ocijenila da je reakcija hrvatske Vlade na izbjegličku krizu narušila diplomatske odnose sa susjedima.

“Naravno da su odnosi narušeni, o tome piše cijeli svet, umjesto da smo iskazali solidarnost. Možemo se mi slagati ili ne slagati s politikom susjednih država, ipak način na koji se to rješavalo nije bio u redu. Mislim da treba razgovarati, trebalo se dogovarati na koji način će ići taj izbjeglički val”, rekla je ona za Novu TV.

Vladin “plan B” za izbjeglice nazvala je “reakcijom na plan A, koji nije postojao”.

“Cijelo ljeto inzistirala sam da se razgovara, sasvim je bilo jasno da će migranti prije ili kasnije početi ulaziti u Hrvatsku. Trebalo je napraviti odgovarajuće procjene i simulacije, moralo se razgovarati sa susjedima i Europskom unijom o tome koliko je spremna prihvatiti izbjeglica, odnosno migranata, i kako će Hrvatska reagirati na to. Plan B je, zapravo, stihija prebacivanja izbjeglica u susjedne zemlje”, dodala je.

Napomenula je da je njemačka premijerka Angela Merkel nedavno pozivala izbjeglice da dođu u Njemačku.

‘Može biti terorista i kriminalaca’

“Ovih dana je ‘povukla ručnu kočnicu’ i rekla da Njemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante. To je učinila a da zapravo nije svjesna da u gužvi u kojoj je bilo toliko automobila, ‘povukavši ručnu kočnicu’, napravila kaos na cesti i taj kaos sada treba riješiti”, poručila je predsjednica Hrvatske.

Upozorila je kako se mora voditi računa da među izbjeglicama koji prelaze hrvatsku granicu može biti ne samo terorista, nego i kriminalaca, koji prevoze oružje ili drogu.

“Ono što sam ovih dana čula od ministrice [vanjskih i europskih poslova Vesne] Pusić doista ne mogu vjerovati. Gospođa Pusić će ostati zabilježena u hrvatskoj povijesti, nakon svoje političke karijere, po dvije antologijske izjave. Jedna je da je Hrvatska izvršila agresiju prema Bosni i Hercegovini, a druga je da teroristi putuju biznis klasom”, kazala je hrvatska predsjednica.

Odbacila je i tumačenja kako se zauzimala za upotrebu oružane sile prema izbjeglicama koje prelaze državnu granicu i nazvala ih “zlonamjernim konstrukcijama”.

“To su u potpunosti vrlo zlonamjerne konstrukcije. Neki ministri kada gledaju na Hrvatsku vojsku misle prije svega na puške i ubijanje. Za mene Hrvatska vojska znači humanost i domoljublje i pomagati tijelima državne uprave i lokalne samouprave.”

Naglasila je da je vojska već prisutna na terenu, gdje pomaže u gradnji šatorskih naselja i pruža logističku podršku svojim dekontaminacijskim, medicinskim i drugim timovima.

“Kada sam govorila o uporabi vojske, nitko nije mislio na uporabu oružane sile.”

Ocijenila je kako stanje još nije dovoljno sigurno, a zabrinjava ju i nekontrolirani ulazak velikoga broja ljudi u Hrvatsku.

“Ne znamo tko su ti ljudi, iz kojih razloga ulaze i nadzor nad državnom granicom jednostavno ne funkcionira. Brine me nedostatak solidarnosti, brine me činjenica da još uvijek nemamo plan s koji trebamo ići i da hrvatska javnost još uvijek nije upoznata sa svim aspektima ove krize – tko je ušao, koliko to sve košta i tko sve to plaća”, rekla je.

‘Da Milanović istupi sa zahtjevima’

Upozorila je i kako je nejasno što će se dogoditi narednih dana ako susjedne zemlje zatvore granice.

“Na nama je da se organiziramo i da konačno napravimo čvrste planove, da krenemo u zaštitu svojih nacionalnih interesa i sigurnosti građana”, poručila je.

Grabar-Kitarović je rekla kako Vijeće za odbranu u utorak neće razgovarati o izbjegličkoj krizi, podsjetivši da je o toj temi prošle sedmice razgovaralo Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali bez ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

“Čvrsto inzistiram da na sjednici Europskoga vijeća, koja će se održati u srijedu u Bruxellesu, premijer [Zoran] Milanović, odnosno hrvatska Vlada, čvrsto istupi s nekim zahtjevima. Prije svega, treba definirati koliko Europa može primiti migranata, solidarnost, tko će sve to skupa platiti, kako će se pomoći Hrvatskoj, kako ulagati u zemlje koje su prve zemlje prihvata, kao što su Turska, Libanon i Jordan, kako osigurati granicu između Turske i Grčke, koja je, zapravo, prva granica prihvata, i, u konačnici, kako osigurati hrvatsku granicu, tražiti pomoć od EU-a da se osigura da se preko hrvatske granice ne prelazi ilegalno”, kazala je predsjednica Hrvatske.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku