hamburger-icon

Kliker.info

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić: Note Srbiji i Crnoj Gori zbog slanja migranata

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić: Note Srbiji i Crnoj Gori zbog slanja migranata

17 Maja
14:29 2018

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao da je u posljednjih mjesec dana primjetna tendencija dolaska većeg broja migranata na područje BiH.

Po njegovim riječima, najveći broj migranata dolazi iz Sirije oko 30 posto, Pakistana 15 posto, Libije 13 posto, Afganistana devet posto, Irana 6,4 posto…

Naveo je da je najveći broj prelazaka zabilježen na granici sa Srbijom, sa Crnom Gorom i u posljednje vrijeme sa Hrvatskom.

“Tri su rute aktuelne, ona koja ide prema Bijeljini i prema kojoj ide sve manje migranata, druga prema Višegradu i Zvorniku i treća iz Crne Gore prema Trebinju. U ovome trenutku najdominantnija je ruta koja ide prema Zvorniku i Višegradu. Iz toga dijela teritorije BiH migranti se upućuju ka Sarajevu i iz Sarajeva ka Unsko-sanskom kantonu”, kazao je Zvizdić, odgovarajući na poslaničko pitanje Jasmina Emrića (A-SDA) u vezi s povećanim brojem migranata u BiH, posebno na području Unsko-sanskog kantona

Naš koordinacioni tim je, napomenuo je Zvizdić, postao Operativni štab posljednjim odlukama Vijeća ministara BiH i sada je u punoj funkciji. U njegovom članstvu su predstavnici institucija BiH, ali i svih drugih nivoa vlasti, jer „ovo nije samo dužnost BiH, iako će institucije BiH koordinirati, voditi sve aktivnosti“.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da je usvojen Nacrt plana hitnih mjera koji će biti dopunjen poslije sastanka Operativnog štaba, eventualno u skladu s prijedlozima koje će dobiti od drugih nivoa vlasti.

“On će biti aktiviran odmah u onom kapacitetu koji ima Vijeće ministara BiH, u skladu sa budžetskim, organizacionim, kadrovskim i materijalnim sredstvima. To znači da će odmah biti prekomandovano, i već je urađeno, dio policijskih službenika iz drugih policijskih agencija, koji će biti dodijeljeni Graničnoj policiji i bit će na onim prelazima koji u ovom trenutku nisu službeni prelazi BiH”, naveo je Zvizdić.

Dodao je da će zaustaviti protok migranata na svakom dijelu teritorije BiH koji ne predstavlja službeni, institucionalni granični državni prelaz između Crne Gore i BiH i Srbije i BiH.

“Ostali će biti zaustavljeni i vraćeni. Bit će zapriječeno i putem institucionalnih organa i fizički. Idemo u tri pravca. Jedan je da i dalje očuvamo nivo humanosti, imajući u vidu prošlost koju je imala BiH i sličnu situaciji s našim građanima. Drugi važan segment je pitanje sigurnosti. Svi oni koji su ušli na službene prelaze i uopće svi koji se nalaze po parkovima ovdje i u Unsko-sanskom kantonu, evidentirani su. Konačno, ići ćemo na poštovanje naših zakona i standarda međunarodnih konvencija čiji je član BiH”, kazao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, istovremeno će poslati odmah note Srbiji i Crnoj Gori, u kojima će biti navedeno da je BiH upoznata o situaciji koja se dešava u tim zemljama, da se rasformiraju njihovi migrantski centri i da se organizirano, institucionalno, ali i neorganizirano od različitih kriminalnih grupa, velike grupe migranata pokušavaju prebaciti u BiH, kako bi zajedno s njihovim institucijama zaustavili te trendove.

“Svakako i sa Hrvatskom da vidimo daljnju saradnju u smislu kretanja migranata prema EU, jer njihov cilj je u stvari zapadna Evropa, a ne BiH. Naši ministri će obići te tri zemlje”, naveo je Zvizdić.

Što se tiče migranata koji se u ovom trenutku nalaze na javnim prostorima i u Sarajevu i u Unsko-sanskom kantonu, Zvizdić je kazao da će oni biti smješteni u odgovarajuće centre.

“Kada je u pitanju Sarajevo, vjerovatno u centru u Salakovcu, Delijašu i drugim centrima, a koliko vidim u Bihaću je riješeno putem korištenja bivših prostora Agrokomerca. Vidim jutros i da su izmješteni iz centra ili iz parkova u Velikoj Kladuši”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Istaknuo je da će biti zadržan nivo poštivanja standarda međunarodnih zakona i humanosti, ali da se neće dozvoliti daljnji ilegalni prelaz migranata preko ilegalnih dijelova granice.

“Naš plan je već u pripremi, preveden, poslali smo ga Evropskoj komisiji i svim međunarodnim partnerima, kako bi nam u finansijskom i materijalnom smislu pomogli. Recimo, Srbija je dobila 76 miliona eura u toku godinu i po dana. Naš plan u ovome trenutku vrijedi oko 20 miliona eura i već imamo razgovore i čvrsta obećanja i od Evropske komisije, IOM-a, UN institucija, da će zajedno s nama učestvovati u opremanju potrebnih objekata i smještaju migranata koji su ušli na teritoriju BiH”, zaključio je Zvizdić.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku