hamburger-icon

Kliker.info

“Prazna školjka” : New York tuži Trumpovu fondaciju za protuzakonito djelovanje

“Prazna školjka” : New York tuži Trumpovu fondaciju za protuzakonito djelovanje

15 Juna
06:43 2018
New York sudskim putem traži raspuštanje Fondacije  Donald J. Trump, optužujući tu dobrotvornu udrugu da je tek “prazna školjka” koja “stalno djeluje protuzakonito”.

Glavna tužiteljica te savezne države Barbara Underwood tvrdi da je fondacijU  aktualni američki predsjednik koristio za ostvarenje osobnih ciljeva te za “neprimjerene i raširene političke aktivnosti”, uključujući i podršku svojoj predsjedničkoj kampanji 2016. godine, kada je putem zaklade u tu svrhu prikupljeno oko 2,8 milijuna dolara.

“Kako je pokazala naša istraga, Fondacija   Donald J. Trump bila je tek malo više od čekovne knjižice za isplate Trumpa i njegovih poduzeća neprofitnim udrugama, bez obzira na njihovu svrhu ili zakonitost”, priopćila je Underwood. Tužba se posebice bavi prikupljanjem donacija Trumpove fondacije  za veteranske organizacije u Iowi 28. januara 2016., samo nekoliko dana prije republikanskih predizbora u toj saveznoj državi.

U tužbi se navodi da je događaj bio gotovo u potpunosti vođen od osoblja Trumpove kampanje koje je potom i odlučilo o odredištima na koja su sredstva otišla. Država New York zabranjuje dobrotvornim organizacijama sudjelovanja u političkim događanjima. Underwood traži desetogodišnju zabranu Trumpu da bude direktor bilo kakve neprofitne udruge u New Yorku te jednogodišnju zabranu za njegovu djecu, Ivanku i Erica Trumpa.

Predsjednik Trump je na Twitteru tužbu nazvao “smiješnom i apsurdnom” i svalio krivnju na bivšeg državnog tužitelja New Yorka Erica Schneidermana, koji je prošli mjesec osramoćen odstupio s dužnosti nakon optužbi više žena da ih je fizički zlostavljao. Trump je također poručio da se neće nagoditi.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku