hamburger-icon

Kliker.info

Pozitivni rezultati vakcine sa Oxforda : Eksperimentalna vakcina pokazala je imunološki odgovor (VIDEO)

Pozitivni rezultati vakcine sa Oxforda : Eksperimentalna vakcina pokazala je imunološki odgovor (VIDEO)

21 Jula
04:21 2020

Eksperimentalna vakcina AstraZeneca kompanije i Oxford Univerziteta pokazala je imunološki odgovor u ranoj fazi kliničkih istraživanja zdravih volontera, pokazuju posljednji podaci.

Vakcina nazvana AZD1222 koju AstraZeneca i naučnici britanskog univerziteta Oxford zajedno razvijaju nije izazvala ozbiljne nuspojave, te je dovela do imunoloških rekakcija na antitjela i T-ćelije, rezultati su ispitivanja objavljenog u medicinskom časopisu Lancet.

Istraživači kažu da vakcina izaziva manje nuspojave, ali da neke od njih mogu biti riješene paracetamolom.

“Još uvijek predstoji mnogo posla prije no što možemo potvrditi da li naša vakcina može da pomogne u borbi sa pandemijom COVID-19, ali ovi prvi rezultati su obećavajući”, rekla je Sarah Gilbert koja radi na razvoju vakcine, prenosi Reuters.

“Još uvijek ne znamo koliko jak imunološki odgovor moramo izazvati kako bi se efektivno zaštitili od zaraze korona virusom”, dodala je.

AstraZeneca i Oxford već su potpisali dogovore o proizvodnji dvije milijarde doza vakcine.

Istraživanje je sprovedeno na 1.077 zdravih odraslih osoba koje nisu bolovale od COVID-19.

“Današnji podaci povećavaju naše samopozudanje da će vakcina raditi i omogućuju nam da nastavimo sa našim planovima da proizvedemo vakcinu za široku upotrebu”, rekao je Mene Pangalos, izvršni potpredsjednik AstraZenece.

Naredni koraci istraživanja će uključiti više od 10.000 ljudi iz Velike Britanije. Međutim, kako piše BBC, testiranje će se proširiti i na druge zemlje jer je u Britaniji trenutno nizak nivo korona virusa. Više od 30.000 bit će uključeno iz SAD-a, 2.000 iz Južne Afrike i 5.000 iz Brazila.

Podaci istraživanja također pokazuju jači imunološki odgovor kod osoba koje su nakon 28 dana primile drugu dozu vakcine.

Sarah Gilbert sa Oxforda kaže da u ranoj vazi istraživanja možda neće moći odrediti da li je potrebna jedna ili dvije doze za postizanje imuniteta.

“Može biti i da nam neće biti potrebne dvije doze, ali želimo znati šta možemo postići”, dodala je.

Šef AstraZenece kaže da naginju ka strategiji od dvije doze za kasnije faze testiranja, te da ne žele rizikovati jednu dozu ili manju dozu koja možda neće funkcionisati.

Pored ove informacije o vakcini sa Oxforda, objavljeno je da je vakcina koju razvijaju CanSino Biologics i kineska vojska pokazala da je sigurna za imunološki odgovor kod većine osoba koje su primile vakcinu u testnoj fazi.

Trenutno se širom svijeta radi na ispitivanju više od 150 vakcina.

(Kliker.info-RSE)

 

 
 
 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku