hamburger-icon

Kliker.info

Pozadina famoznih mapa: Ko i zašto podmeće informacije o razbijanju BiH?

Pozadina famoznih mapa: Ko i zašto podmeće informacije o razbijanju BiH?

31 Januara
23:40 2014
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Piše: Faruk Vele, Anadolija

U dijelu srbijanskih medija danas je plasirana informacija o ”novoj karti Evrope” za 20 godina, kao i mapa iste, gdje se posebno ističu problem bh. entiteta Republika Srpska (RS) i Vojvodine, javlja Anadolu Agency (AA). Mediji u Srbiji, koji su plasirali navedenu informaciju pozivajući se ”na malo poznatog američkog analitičara”, ističu da je entitet RS ”bure baruta”, pa je pod tim naslovom vijest uglavnom i citirana. Osim RS, na napi se navodi i ime tzv. ”Herceg-Bosne”, te se nedvosmisleno aludira na trodjelnu podjelu bh. države. Takvu vijest prenijeli su i pojedini mediji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, piše Anadolija.

Pojašnjava se kako su ”mnoge žarišne tačke su poznate odavno, dok se neke od njih tek sada naziru”.

”Vođe Republike Srpske smatraju da nema prepreka da se ovaj entitet osamostali otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije. Prognoza poprilično anonimnog američkog analitičara Justina Potlea kaže da bi Republika Srpska mogla da bude nezavisna do 2025. godine. U nekom scenariju u kojem bi međunarodna zajednica to dopustila, otvorilo bi se i pitanje druga dva konstitutivna naroda BiH kao i Sandžaka sa većinskim muslimanskim stanovništvom”, navodi se.

Dodaje se kako Vojvodina ima status autonomne pokrajine, ali neki političari i nevladine organizacije predložili su da Srbija postane savezna država u čijem sastavu bi bili Republika Srbija i Republika Vojvodina. Za razliku od RS, u tekstu se tvrdi da ”nije realno očekivati da će Vojvodina u skorije vrijeme postati nezavisna država, veća autonomnost mogla bi da bude korak da se i to jednog dana ostvari”.

RS se tako stavlja u kontekst Škotske, Katalonije, Belgije, Sardinije i Padanije, odnosno navodne podjele Italije, kao i bivših republika SSSR-a poput Čečenije, Abhazije i Južne Osetije.

Ponavlja se tako situacija iz januara 2013. godine kada je, također, preko srbijanskih u bosanskohercegovačke medije došla je navodna ruska vizija ”nove Evrope” prema kojoj će neke države, poput BiH, potpuno nestati, a da će dijelovi nekih država izboriti nezavisnost i odcijepiti se ili udružiti te promijeniti izgled sadašnje Evrope.

Na temelju međunarodnih ekspertiza, ruski stručnjaci sastavili su projekciju Evrope u 2035. godini, najavljujući, između ostalog, podjelu BiH i novu islamsku državu na jugu Francuske. Prema tom scenariju, osim novih granica na Balkanu, ozbiljne promjene potrest će i Italiju, Španjolsku, Francusku i Veliku Britaniju, prenijela je tada državna Radiotelevizija Srbije (RTS).

”Evropu u idućih dvadesetak godina čekaju ogromne promjene, smatraju ruski stručnjaci, koji su na osnovu analiza dokumenata američke CIA-e, ruske vojnoobavještajne službe GRU i stručnih skupina na čelu sa Zbigniewom Brzezinskim i pokojnim Samuelom Huntingtonom sastavili mapu ‘Nove Europe’, pisao je RTS u januaru 2013. godine.

Novinari Anadolu Agency (AA) kontaktirali su tada ured Brzezinskog, bivšeg savjetnika predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za nacionalnu sigurnost, gdje je odlučno odbačena bilo kakva umiješanost Brzezinskog u kreiranje navedene mape!

Ko i s kakvim motivima svako malo plasira navedene mape koje po pravilu unose nemir na balkanske prostore, pitaju se analitičari u BiH. Nameće se, kažu, pitanje nije li to sve dio specijalnog rata u kojem se raspad BiH nastoji pokazati izvjesnim.

”Te mape dolaze iz velikosrpske kuhinje! Ali, tako se ne može sakriti činjenica da se RS napravljena genocidom i ratnim zločinom. Treba pitati i Aleksandra Vučića i Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) zašto nastaju ovakve mape i ko ih plasira u medije u Srbiji. Velikosrpski projektanti i ne kriju ideje o disoluciji države BiH, a te mape se plasiraju jer se preko njih šalje poruka da je to dio normalnog dijaloga i da se o tome treba normalno raspravljati. Žele da se javnost bavi takvim pitanjima dok se ataci na državu BiH nastavljaju”, rekao je za Anadolu Agency (AA) prof. dr. Senadin Lavić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture ”Preporod”.

(Kliker.info/Vijesti.ba/AA)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Lolo
    Lolo 01 Februara, 13:58

    Beogradska kuhinja zla i Sanu sa Cosicem na celu su izvor zla u regionu.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku