hamburger-icon

Kliker.info

Povratak : Lajčak pomoćnik Ashtonove za zapadni Balkan?!

Povratak : Lajčak pomoćnik Ashtonove za zapadni Balkan?!

02 Decembra
06:36 2010
Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak je ozbiljan kandidat za mjesto jednog od šest pomoćnika visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton u okviru Spoljnopolitičke službe EU koja je
u srijedu  zvanično osnovana, javlja dopisnik Srne.Ukoliko  bude izabran, Lajčak će, između ostalog, biti nadležan za zapadni Balkan. Novoosnovana Spoljnopolitička služba EU, na čijem čelu je Ashtonova, koja je i potpredsjednik Evropske komisije, imaće 3.700 diplomata i funkcionera i nezavisan visoki budžet. Ashtonova je na konferenciji za novinare istakla da je cilj osnivanja ove službe da se razvije zajednička evropska spoljna politika i da 27 članica EU "govori jednoglasno" o važnim pitanjima – od Bliskog istoka do odnosa sa Rusijom."Ako EU želi da ima više uticaja u velikim pitanjima bezbjednosti, spoljne politike, stabilnosti, klimatskih promjena, moramo nastupati zajedno", dodala je ona.
Generalni sekretar Spoljnopolitičke službe bit će Francuz, ambasador Pierre Vilmon. Pomoćnici Ashtonove su za sada Njemica Helga Schmit i Poljak Maciej Popovski, a za svaki dio svijeta biće zadužen jedan od šest pomoćnika. U izboru pomoćnika i ostalih kadrova, Ashtonova će poštovati i "geografiju", odnosno porijeklo kandidata iz istočne, zapadne, sjeverne ili južne Evrope, kao i što je moguće ravnopravniji odnos polova.Spoljnopolitička služba počela je zvanično, ali ne i efektivno s radom, jer Evropski parlament nije odobrio budžet za narednu godinu, tako da se stalo sa potpisivanjem ugovora sa novim diplomatama.Osnivanje ove službe protiče u atmosferi pritajenog nezadovoljstva rezultatima Ashtonove tokom protekle godine otkako je imenovana na funkciju koju je predvidio Lisabonski ugovor, koji predstavlja pravnu bazu EU.Francuzi i Nijemci kritikuju Ashtonovu u štampi i na diplomatskim sastancima da je u godinu dana, od kada je stupila na dužnost, pokazala slabe rezultate i previše slijedila filozofiju Foreign officea. U Briselu Ashtonova je kritikovana, jer nije ekspert za međunarodnu politiku i što nije dobila visoke ocjene za reagovanje u nizu situacija – od potresa na Haitiju do Bliskog istoka. Najviše interesovanja, kažu nezvanično diplomate, Ashtonova pokazuje za zapadni Balkan, ali je i tu jedini uspjeh koji odskače – dogovor sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem da se Rezolucija Skupštine Srbije koju je Beograd predstavio u UN uskladi s evropskom politikom.  (Kliker.info-Srna)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku