hamburger-icon

Kliker.info

Povezani s fondacijom koja finansira Al Kaidu

Povezani s fondacijom koja finansira Al Kaidu

15 Decembra
04:26 2006

Tužilaštvo BiH istražuje poslovanje najmanje sedam humanitarnih organizacija u BiH zbog sumnje da su sudjelovale u pranju novca, potvrdio je sagovornik "Nezavisnih" iz Tužilaštva BiH. Kako su "Nezavisne" ranije pisale, Tužilaštvo istražuje poslovanje "Organizacije preporoda islamske tradicije" iz Kuvajta, organizacije "Dar el-bir" iz Dubaijia, "Svjetske islamske humanitarne organizacije" iz Kuvajta i "Kuvajtskog generalnog komiteta za pomoć" iz Kuvajta. Istraga je, prema informacijama iz Tužilaštva BiH, u međuvremenu proširena na još najmanje tri organizacije.

"U toku je istraga o najmanje sedam humanitarnih organizacija koje se dovode u vezu s pranjem novca. Indikativno je da je na čelu svih ovih organizacija bila ista grupa ljudi, te da su novac dobijali od jedne inozemne fondacije. Sumnjamo u pranje novca, jer su velike količine gotovine podizane iz blagajne, a ne postoji trag o utrošku tih sredstava", kaže naš sagovornik. Tužilaštvo BiH prije nekoliko mjeseci otvorilo je istragu o četiri humanitarne organizacije koje su registrovane u BiH, a koje su usko povezane s organizacijom "Revival of Islamic Heritage Society" iz Kuvajta. Ova je organizacija na UN-ovoj listi finansijera Al Kaide. Kuvajćanin Othman Ahmed Othman al Haidar bio je direktor sve četiri ove organizacije i osoba ovlaštena za raspolaganje novcem ovih organizacija. Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u proteklih nekoliko dana pretresla je nekoliko objekata u Sarajevu, te zaplijenila jedan automobil u Mostaru u sklopu ove istrage. Tužilaštvo BiH je saslušalo tri osobe koje su odgovorne za poslovanje ovih humanitarnih organizacija.

"Tačno je da smo obavili određene pretrese, s ciljem kontrolisanja finansijske dokumentacije i provjere rada nekih humanitarnih organizacija. To je sve što mogu reći u ovom trenutku", rekao je jučer Dragan Lukač, pomoćnik direktora SIPA za krivične istrage. Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, jučer nije želio komentirati navode o istrazi o poslovanju humanitarnih organizacija. "Navode o postojanju takve istrage pročitao sam u dnevnim novinama. Nikakvih informacija o tome nemam, stoga ne mogu niti govoriti o toj istrazi. Postoje predmeti koji su posebno osjetljivi i o kojima niko osim direktno uključenih u njihov rad ne treba da zna ništa", rekao je Grubešić.

(NN)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku