hamburger-icon

Kliker.info

Potvrđeno : Željko Komšić spriječio puštanje Biljane Plavšić iz švedskog zatvora

Potvrđeno : Željko Komšić spriječio puštanje Biljane Plavšić iz švedskog zatvora

06 Decembra
07:28 2008

Glavni “krivac” što švedske vlasti nisu udovoljile ponovnom zahtjevu haaške osuđenice Biljane Plavšić za prijevremeno puštanje na slobodu je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.On je još u augustu ove godine uputio pismo predsjednicima parlamenta i vlade Kraljevine Švedske, Peru Westerbergu i Frederiku Reinfeldtu, u kojem ih upozorava da bi pozitivan odgovor na zahtjev bivše predsjednice Republike Srpske bio uvreda za brojne žrtve zločinačkog poduhvata čiji je ona bila sudionik.– Sudjelovala je u planiranju, kreiranju i provođenju progona i uništenja Bošnjaka, Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva u BiH. Raspolažem informacijom da postoji mogućnost da, nakon izdržane dvije trećine kazne, mjerodavni pravosudni organi Kraljevine Švedske prihvate zahtjev osuđenice za skraćivanjem kazne, odnosno za pomilovanjem , te da ga upute ICTY-ju. Kao član Predsjedništva BiH, ali i osobno, smatram da bi, s obzirom na težinu djela za koje je osuđena, te zbog iskazane nespremnosti za bilo kakvu daljnju suradnju s ICTY-jem u drugim slučajevima, bilo kakav akt milosrđa prema dotičnoj bio velika pogreška i uvreda za žrtve i obitelji žrtava zločinačkog poduhvata u kojem je sudjelovala i za koji je osudena – navodi Komšić u svome pismu. Komšić nadalje podsjeća da su uz počinjeni genocid na području Srebrenice, direktan rezultat djelovanja Biljane Plavšić i više od 100.000 ubijenih u BiH, stotine tisuća ranjenih i tisuće silovanih žena. Švedskim vlastima je u pismu ukazano i na činjenicu da se u BiH trenutačno traga za više od 13.000 nestalih osoba, u čemu je također velika “zasluga” Biljane Plavšić.– Posebno bi trebalo voditi računa o činjenici da u Kraljevini Švedskoj živi i radi oko 60.000 građana koji su podrijetlom iz BiH, a od kojih je većina morala napustiti domovinu upravo zbog ratnog angažmana osuđenice.
Uvažavanje mišljenja
Mišljenja sam da sve to ne ostavlja nikakve etičke mogućnosti za iskazivanje bilo kakvog akta milosrđa prema osuđenici mjerodavnih organa Kraljevine Švedske. Nadam se da ćete uvažiti moje mišljenje o tome pitanju i na taj način pridonijeti unapređenju i poboljšanju tradicionalno prijateljskih odnosa naših dviju zemalja – zaključio je Komšić. Njegovo obraćanje švedskim vlastima očito je urodilo plodom, usprkos brojnim lobiranjima i urgencijama vlasti Srbije i RS, pa čak i nekih međunarodnih krugova, koji su se zalagali za to da Biljana 
 Plavšić pet godina prije isteka kazne bude puštena na slobodu. Inače,Biljana Plavšić se u švedskom zatvoru Hinseberg nalazi od 23. juna 2003. godine. Tamo bi trebala ostati sve do 2013. godine, kada joj istječe jedanaestogodišnja zatvorska kazna na koju ju je zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti osudio Haaški tribunal. B. Plavšić je cijelo vrijeme rata bila članica Predsjedništva Republike Srpske i uz Radovana Karadžića, Nikolu Koljevića i Momčila Krajišnika bila je dio najviše političke vlasti na Palama. Prva je od ratnih srpskih vođa priznala odgovornost za zločine i genocid. (.Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku