hamburger-icon

Kliker.info

Potvrda EUFOR-a : Izviđačka jedinica britanske vojske stiže u BiH

Potvrda EUFOR-a : Izviđačka jedinica britanske vojske stiže u BiH

12 Juna
15:54 2018

EUFOR je potvrdio dolazak britanskih vojnika u Bosnu i Hercegovinu, u okviru, kako se navodi, uobičajenog i redovnog postupka, a riječ je o jednoj manjoj izviđačkoj jedinici, koja će u potpunosti biti u lancu komande EUFOR-a.

Ta jedinica će komandantu EUFOR-a pružati podršku za izvršenje misije osiguranja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, prenosi Tanjug.

EUFOR se ovim povodom oglasio nakon informacije da Velika Britanija šalje dodatni broj od 40 vojnika u Bosnu i Hercegovinu, koji će se pridružiti misiji Evropske unije i NATO-a.

“U skladu sa svojim mandatom, prema Poglavlju 7 Povelje Ujedinjenih naroda, EUFOR blisko sarađuje s vlastima Bosni i Hercegovini i organima za provođenje zakona, u cilju održavanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, stvarajući bolju atmosferu mira i stabilnosti.”

‘U stanju izvršavati svoj mandat’

“Kao i uvijek do sada, struktura i kapaciteti EUFOR-a se mijenjaju kako bi se na najbolji mogući način pružala podrška vlastima Bosne i Hercegovine, a snage se uvijek prilagođavaju kako bi bile u stanju izvršavati svoj mandat”, navodi se u saopćenju.

Oni su potvrdili da se, u skladu s direktivom Odbora Evropske unije za politiku i sigurnost, zasnovanoj na procjeni Operativnog komandanta Operacije ALTHEA i bez povećanja ukupnog broja vojnika, za EUFOR osiguravaju dodatni kapaciteti, u skladu s ishodom strateškog pregleda za 2017. godinu.

Odluka o upućivanju vojnika u Bosnu i Hercegovinu donijeta je na redovnoj šestomjesečnoj Konferenciji o angažiranju snaga prošle sedmice, a Velika Britanija je zajedno s drugim zemljama učesnicama misije.

Britanski Times je ranije prenio da se vojnici šalju da se spriječi miješanje Rusije tokom predstojećih općih izbora, koji će u Bosni i Hercegovini biti održani 7. oktobra.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku