hamburger-icon

Kliker.info

Potpisana postizborna koalicija i Hrvatskog zajedništva Bože Ljubića i Kolicije za jednakopravnost Zvonke Jurišića

Potpisana postizborna koalicija i Hrvatskog zajedništva Bože Ljubića i Kolicije za jednakopravnost Zvonke Jurišića

05 Oktobra
19:49 2006


Izražavajući zadovoljstvo potpisanim sporazumom, oba su stranačka čelnika pozvala i ostale hrvatske stranke na suradnju kako bi se zajedno borili za hrvatsku suverenost i jednakopravnost u BiH.
U vezi s tim, predsjednik koalicije Hrvatsko zajedništvo Božo Ljubić na konferenciji za novinare pozvao je sve hrvatske stranke na sastanak na kojem bi se zajedno trebali odrediti o budućim ustavnim promjenama, te o ishodu netom završenih izbora, uključujući i izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.  Ljubić i Jurišić istaknuli su da će se boriti za donošenje novog ustava BiH na usvojenoj platformi Vijeća Europe u kojem će prava naroda biti standardizirana na jednak način, a prava građana na razini europskih standarda.
"Ako će se ustav usvajati u dva koraka, onda u prvom koraku moraju biti apsolutno uvažene dvije stvari koje su naš uvjet i ispod kojeg nećemo ići. To su ista prava u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za sva tri naroda i efektivno pravo korištenje nacionalnog veta u Domu naroda", pojasnio je Ljubić.
Jurišić dodao da će se zalagati za europsku i demokratsku BiH u kojoj će Hrvati imati svoje značajno mjesto i u kojoj će Hrvati biti politički subjekt i suveren narod.  "Poruka biračima je da nećemo iznevjeriti njihovo povjerenje", kazao je Jurišić, te dodao da će se hrvatski narod i svi građani BiH ubrzo uvjeriti kako stanje u ovoj zemlji može biti puno bolje.
Odgovarajući na novinarski upit o izboru Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, oba su čelnika istaknula da je Komšić izabran legalno, ali da je upitan njegov legitimitet s obzirom da ga nije izabrala većina hrvatskog naroda u BiH.
Ljubić i Jurišić napomenuli su da će surađivati s Komšićem ako bude radio u interesu hrvatskog naroda u BiH.  "Ako Komšić bude radio u interesu hrvatskog narod u BiH, onda nemamo razloga da ne surađujemo s njim", kazao je Jurišić, te dodao da je potrebno izmijeniti Ustav BiH i izborni zakon kako se ne bi više događale slične situacije kod izbora člana Predsjedništva BiH.
Govoreći o izbornim rezultatima, predsjednik koalicije Hrvatsko zajedništvo Božo Ljubić kazao je da nova koalicija ima realne šanse preuzeti vlast u četiri županije, i to u Posavskoj, Zapadnohercegovačkoj, Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.
"Imamo realne šanse i da u koaliciji sa strankama iz druga dva naroda sudjelujemo u vlasti i na federalnoj i na državnoj razini, ustvrdio je Ljubić te dodao: "Uvjeren sam da bez ove koalicije neće biti moguće voditi politiku ni na jednoj razini u BiH".


(Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku