hamburger-icon

Kliker.info

Potpisan Sporazum o obeštećenju prijeratnih radnika “Aluminija”

Potpisan Sporazum o obeštećenju prijeratnih radnika “Aluminija”

09 Novembra
00:43 2006

Premijer Vlade Federacije BiH Ahmet Hadžipašić i predsjednik Nadzornog odbora mostarskog  «Aluminija» Ivo Lasić potpisali su danas u Mostaru Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade F BiH i «Aluminija».  
Potpisivanjem Sporazuma stekli su se uvjeti za raspisivanje tendera za prodaju 88 posto kapitala u «Aluminiju», te obeštećenje 3.434 radnika koji su se na spisku ovog kombinata nalazili do kraja 1991. godine. Hadžipašić i generalni
direktor «Aluminija» Mijo Brajković odlučni su u ocjeni da je ovim riješeno i «političko pitanje» oko «Aluminija». 

  
Prema riječima Hadžipašića, od sredstava koja će se dobiti prodajom 88 posto kapitala «Aluminija», Vlada F BiH će izdvojiti 55 posto, a dioničari kompanije 45 posto na ime zbrinjavanje  bivših radnika. Radnicima  će biti uvezan radni staž, a dobit će obeštećenja za period od januara 1992 do 2000. godine, odnosno usvajanja Zakona o radu, a dio njih i do  2006. godine.  – Očekujemo da će budući strateški  partner doći sa više novaca nego  što je potrebno za zadovoljenje ovih obaveza, pa će dodatna nadoknada biti usmjerena prema radnicima koji trenutno rade u «Aluminiju» i radnicima koji su na spisku, a nisu zaposlenici – rekao je Hadžipašić, ocjenjujući potpisani Sporazum «apsolutno prihvatljivim».  Direktor Brajković rekao je da će biti obeštećen svaki radnik koji je radio u «Aluminiju». 

 – Ali, radnici  će  morati biti strpljivi i čekati da se kompanija proda. Jer će se iz tih sredstava namiriti obaveze prema njima – kazao je Brajković.  Svaki radnik koji ne bude zadovoljan, kaže Brajković, moći će se žaliti nadležnom tijelu ili zatražiti rješavanje spora na sudu.   Sukladno Sporazumu dio radnika koji su 2000 godine imali manje od 50 godina, te nisu zasnivali radni odnos u drugim firmama duže od šest mjeseci, imat će priliku da se vrate na posao u «Aluminij».  Hadžipašić nije mogao reći o kolikom se broju radnika radi, no direktor Brajkiović je na pitanje novinara «Dnevnog avaza» više puta naglasio kako će se na posao moći javiti «vrlo mali broj radnika»! Hadžipašić tvrdi da će budući strateški partner morati imati isti tretman prema sadašnjim i bivšim radnicima «Aluminija».  Federalni premijer Hadžipašić otkrio je da će pozivni tender za prodaju «Aluminija» biti objavljen polovinom decembra. On nije mogao reći kolika će biti cijena «Aluminija», ali je naglasio da se neće ići ispod nominalne cijene od 160 miliona KM. Vjeruje da će se prodajom inkasirati mnogo više sredstava.  Rekao je kako cijena neće biti u prvom planu, već zadržavanje djelatnosti te nova ulaganja i nova radna mjesta. – Pozivni tender za prodaju «Aluminija» bit će raspisan polovinom decembra. Ciljano su za poziv na prijavu na tender odabrane četiri kompanije. Konsultantska kuća koja pripreme kriterije tendera može predložiti još neke – kazao je on. Brajković je podcrtao da će na tenderu biti dana određena prednost partnerima koji su i do sada surađivali sa «Aluminijem», među kojima su, poput «Glencorea» iz Švicarske,  DaimlerChryslera iz Njemačke i dr. Direktor Brajković je pozdravio Izjavu o spremnosti Vlade FBiH na definiranje povoljnih uvjeta za isporuku električne energije, kao sastavnog dijela Sporazuma. On smatra da «Aluminij» treba dobiti status  specijalnog potrošača preko kojeg bi se dobio bonifikacije za električnu struju. Zaprijetio  je da se bez rješenja pitanja snabdijevanja «Aluminija» strujom neće moći naći kupce za «Aluminija».Hadžipašić je rekao da oko električne energije nije ništa konkretizirano oko cijena električne struje, odnosno kolika bi ona biti, ali da je postignuta dobra namjera oko rješavanja problema električne struje u budućnosti.

(Kliker.info)

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku