hamburger-icon

Kliker.info

Poruka zvaničnog Teherana : ‘Iran je spreman održati razgovore sa Saudijskom Arabijom sa ili bez posrednika’

Poruka zvaničnog Teherana : ‘Iran je spreman održati razgovore sa Saudijskom Arabijom sa ili bez posrednika’

13 Oktobra
05:45 2019

Iran je spreman održati razgovore sa Saudijskom Arabijom sa ili bez posrednika, poručilo je u subotu iransko ministarstvo vanjskih poslova uoči posjeta pakistanskog premijera Imrana Khana Teheranu.

Na upit o izvješćima da bi Khan, koji u Iran treba doći u nedjelju, pokušao posredovati između Teherana i Rijada, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi je rekao da “nije upoznat s bilo kakvim posredovanjem”, prenijela je iranska državna televizija IRIB.

“Iran je objavio da je, sa ili bez posrednika, uvijek spreman razgovarati sa svojjim susjedima, uključujući i Saudijsku Arabiju, kako bi riješio sve nesporazume”.

Dva viša dužnosnika pakistanske vlade potvrdili su agenciji Reuters da Khan, nakon što ga je predsjednik SAD-a Donald Trump zatražio da pomogne, ide u Teheran kako bi pokušao riješiti napetosti između dvije konkurentske regionalne sile, Irana i Saudijske Arabije.

“Premijer će idućeg tjedna posjetiti i Saudijsku Arabiju”, rekao je jedan dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan jer nije ovlašten govoriti o povjerljivim pitanjima.

“Njegova je misija pokušati otvoriti pregovore, ili neku vrstu izgradnje povjerenja kako bi dvije zemlje počele neke razgovore”, rekao je dužnosnik.

Iranski ministra vanjskih poslova ovoga je tjedna naznačio da bi njegova zemlja bila spremna raspraviti otvorena regionalna pitanja sa Saudijskom Arabijom no da Rijad mora prestati “ubijati ljude”.

Saudijska Arabije je neizravno uključena u nekoliko ratova u regiji u kojima je Iran na suprotnoj strani. Također optužuje Teheran za napade na saudijska naftna postrojenja 14. rujna što Iran odbacuje. Saudijska Arabija je rekla da je sklonija političkom nego vojnom rješenju.

U priopćenju od subote pakistansko ministarstvo vanjskih poslova je Khanov posjet Teheranu opisalo kao “dio njegove inicijative za promicanje mira i sigurnosti u regiji”.

Khan će se u Teheranu sastati s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem i predsjednikom Hasanom Rohanijem, najavilo je ministarstvo.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku