hamburger-icon

Kliker.info

PORUKA Reis Cerić vehabijama: Niste morali dolaziti, a ne morate ni ostati u BiH

PORUKA Reis Cerić vehabijama: Niste morali dolaziti, a ne morate ni ostati u BiH

09 Novembra
01:04 2006

«Mi u Bosni i Hercegovini smo već gotovo 550 godina dio hanefijskoga mesheba, a tradicija Islamske zajednice duga je 120 godine. To je za bosanske muslimane postao stil života i sve drugo remetilo bi strukturu, red i poredak. To mora znati svatko tko ovdje živi ili tko je došao ovdje živjeti», rekao je reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić danas u Sarajevu, prilikom javnog predstavljanja dopunjene Rezolucije o različitom tumačenju islama u BiH, koja je usvojena na sjednici Rijaseta Islamske zajednice u BiH.
Rijaset je još potkraj ožujka donio prvu Rezoluciju o tumačenju islama, a potaknut pojavom, kako je navedeno, neprimjerenog tumačenja islama od nekih pojedinaca ili skupina koje uznemiravaju muslimane. Tada su pozvani vjerski službenici da ubudu dosljedniji u tumačenju institucionalnog učenja islama na temeljima Kur'ana, Sunneta i bosanskohercegovačkog iskustva.
Sada je ta Rezolucija dopunjena i pooštrena, a reis Cerić je kazao da su izravan povod za ovakvu reakciju nedavni događaji u Novom Pazaru, a ne istup Abu Hamze na BHT-u.
Poglavar Islamske zajednice u BiH kazao je da je čista koincidencija to što su dopuna Rezolucije vremenski podudara s Abu Hamzinim istupom.
Reis Cerić je kazao da oni koji ne prihvaćaju bosanski način prakticiranja islama «nisu morali niti dolaziti, niti moraju ostati».
Kazao je da razlog donošenja dopunjene rezolucije nije niti strah od širenja vehabijskog pokreta, te je precizirao da razmjere i omasovljenje toga nisu tako velike kako se pokatkad nastoji predstaviti u javnosti.
Naposljetku, reis je odgovorio i na pitanje zbog čega se niti u novoj, pooštrenoj, rezoluciji ne navode imena onih koji šire vehabizam u BiH i koji im u tome pomažu.
Kazao je kako ovim dokumentom Islamska zajednica zapravo želi uputiti svojevrsno upozorenje onima koji se agresivno ponašaju da korigiraju svoje postupke, te da će tek ako se to ne dogodi uslijediti novi potezi Islamske zajednice.
«Nemojte razumjeti ovo kao da postoje dvije strane. Postoji samo jedna Islamska zajednica u BiH», zaključio je reis Cerić.


(Pincom.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku