hamburger-icon

Kliker.info

Poruka izraelskom društvu da su Palestinci za mir : Mahmud Abas poslao zahtjev Izraelu, hoće na Peresovu sahranu

Poruka izraelskom društvu da su Palestinci za mir : Mahmud Abas poslao zahtjev Izraelu, hoće na Peresovu sahranu

29 Septembra
16:06 2016

abasper2Palestinski predsjednik Mahmud Abas poslao je zahtjev Izraelu da prisustvuje državnoj sahrani bivšeg izraelskog predsjednika Šimona Peresa u Jerusalimu.Izraelski list Harec navodi da bi u Abasovoj pratnji došli načelnik palestinskih obavještajaca Madžid Faradž, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat, koji je nekad bio glavni palestinski pregovarač i ministar zadužen za civilne poslove Husein al-Šeik.

Izraelski novinski sajt Ynet takođe javlja da je zahtjev poslat, ali se ne navodi ime četvrtog zvaničnika. Jedan neimenovani palestinski zvaničnik izjavio je da bi Abas želio da “pošalje snažnu poruku izraelskom društvu da su Palestinci za mir i da poštuje napore miroljubivih ljudi poput Šimona Peresa”, prenijela je agencija AP.

Desetine drugih svjetskih lidera i predstavnika doći će na sahranu, uključujući predsednika SAD Baraka Obamu. Dolazak je najavio i savjetnik kralja Maroka. Peresova sahrana biće jedan od najvećih i najkomplikovanijih događaja u Izraelu. Takvog skupa tu nije bilo od sahrane izraelskog premijera Jicaka Rabina, koga je ubio religiozni jevrejski nacionalista 1995. godine.

Dolazak su najavili i francuski, njemački, poljski, meksički, kao i  predsjednik Togoa, holandska kraljica i princ od Velsa, holandski premijer, predsjednik EU, državni sekretar SAD, generalni sekretar NATO, šef kanadske diplomatije, šefica diplomatije EU, dva bivša britanska premijera i predstavnici jordanske i egipatske vlade. Iz Egipta će doći šef diplomatije.

Sahrani Rabina prisustvovali su tadašnji egipatski predsjednik Hosni Mubarak i jordanski kralj Husein koji je držao govor. Bivšpi predsjednik Izraela, nobitnik Nobelove nagrade za mir,  umro je u 94. godini , dvije sedmice nakon što je pretrpio moždani udar.Dva puta je služio kao premijer, a od 2007. do 2014. godine bio je predsjednik.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 1994. godine zbog svoje uloge u sklapanju mira sa Palestincima u Oslu godinu dana ranije. Tu nagradu podijelio je sa tadašnjim izraelskim premijerom Rabinom koji je kasnije ubijen i palestinskim liderom Jaserom Arafatom . Uprkos svojim godinama Peres je ostao aktivan, uglavnom preko svoje NVO koja promoviše bliže veze između Izrelaca i Palestinaca i bori se za mir.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku