hamburger-icon

Kliker.info

Poruka Angele Merkel uoči konferencije u Poznanju : Zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, ali je put još trnovit

Poruka Angele Merkel uoči konferencije u Poznanju : Zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, ali je put još trnovit

01 Jula
07:40 2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu ako ispune sve uslove za članstvo u EU, ali i da u regionu postoji još dosta tenzija koje treba da budu prevazidjene.

Kako javlja Beta ona je kazala da rješenje dugogodišnjeg spora Atine i Skoplja o imenu Sjeverne Makedonije predstavlja pozitivan primjer koji treba da „podstakne riješavanje problema u Bosni i Hercegovini i izmedju Srbije i Kosova“.

U poruci uoči Samita Zapadnog Balkana koji će u okviru Berlinskog procesa biti održan 4. i 5. jula u poljskom gradu Poznanju, Merkel je rekla da na Zapadnom Balkanu, iako su ratni sukobi okončani, još postoji dosta konflikata koje treba riješiti.

„Danas je situacija mirna, ali i dalje ima mnogo tenzija koje treba prevazići i brojni uslovi moraju biti ispunjeni kako bi sve zemlje Zapadnog Balkana zadovoljile kriterijume za članstvo u EU. Taj put je još trnovit“, navela je Merkel u video poruci.

Merkel je rekla da će na samitu u Poznanju, gdje će uz zemlje Zapadnog Balkana učestvovati i Njemačka, Francuska, Austrija, Italija, Hrvatska i Slovenija, biti riječi o problemu izgradnje infrastrukture u regionu, o čemu se razgovara svake godine na godišnjem samitu u okviru Berlinskog procesa.

„Veliki problem, o kojem diskutujemo svake godine, je izgradnja infrastrukture. EU je za tu svrhu obezbjedila znatna sredstva. Međutim, mi moramo podržati primjenu projekata izgradnje puteva i pruga, jer znamo da ljudi češće posjećuju jedni druge kada su bolje povezani infrastrukturom“, kazala je njemačka kancelarka.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku