hamburger-icon

Kliker.info

Poruka Amora Mašovića : Temelj etičnosti je odnos prema dostojanstvu mrtvog

Poruka Amora Mašovića : Temelj etičnosti je odnos prema dostojanstvu mrtvog

11 Maja
07:03 2019

U Međunarodnom forumu Bosna održan je razgovor s Amorom Mašovićem o temi Odnos prema mrtvim, jamstvo budućnosti živih i to kao dio programa Pete internacionalne konferencije Sarajevo i svijet koji zajednički realiziraju Međunarodni forum Bosna i općina Stari Grad.

Kako je istakao Predsjedavajući Federalne komisije za nestale osobe Amor Mašović, temelj univerzalne etičnosti je odnos prema dostojanstvu mrtvog, tek rođenog, siromašnog i bolesnog čovjeka.

“Zato je pravo mrtvog na nepovredivost i mir u grobu mjera stanja u svakoj ljudskoj zajednici. Govorim o (ne)odnosu prema mrtvima ne samo u posljednjem ratu tj.agresiji na Bosnu i Hercegovinu, nego generalno u odnosu, ne samo Bošnjaka, nego današnje civilizacije prema mrtvima”, istakao je Mašović.

Kako javlja Fena naglasio je da je svjedok jednog neciviliziranog odnosa prema mrtvima.

“Tako sam, kako svojom voljom, tako i kroz instituciju na čijem sam čelu postao simbol otkrivanja dostojanstva mrtvih, a tako i novog bosanskog odnosa prema budućnosti živih”, smatra Mašović.

Kako ističe, sam se dosjetio i započeo realizaciju projekta dostojnog odnosa prema ubijenim i na najgrublji način sklonjenim njihovim posmrtnim ostacima.

Naglašava da nema opravdanog izmještanja mrtvih, tj.njihovih kostiju, radi bilo koje gradnje, istakavši da se danas groblja, mezarja prekopavaju radi izgradnje stadiona, stambenih zgrada čemu pod hitno treba stati u kraj.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku