hamburger-icon

Kliker.info

Portret legende : Vaha je cijeli život monah fudbalske igre

Portret legende : Vaha je cijeli život monah fudbalske igre

12 Septembra
14:53 2020

Za Vahida Halilhodžića, čini se, ne postoji prepreka koju nije u stanju premostiti, a uspješnu karijeru igrača ovaj legendarni napadač mostarskog Veleža završio je nastupajući za najbolje francuske nogometne timove. Gibak, neustrašiv, inteligentan u razigravanju popularni Vaha bio je neobična pojava u jugoslovenskom fudbalu, a odlučnost da u toj „najljepšoj od svih igara“ ostavi traga pokrenula ga je da se okuša u ligama koje su bile mnogo izazovnije nego je to bila jugoslovenska.

Po završetku karijere Vaha se vraća u Mostar, pokreće privatne poslove, gradi kuću na Rondou i počinje živjeti ugodan život imućnog i etabliranog čovjeka, koji gotovo da više i nema nekih životnih želja. Ali, tu mostarsku idilu prekida početak rata u Bosni i Hercegovini i krvavi raspad Jugoslavije. I baš kao i mnogi njegovi sunarodnjaci legendarni Vaha odlazi u izbjeglištvo.

U Francuskoj, nakon što je doslovce izgubio sve, dok živi u malom dvosobnom stanu, odlučuje da se ne preda i da krene od početka. Nakon toga, ponovo se nižu uspjesi i Vaha postaje jedan od najcjenjenijih fudbalskih trenera svijeta,

Kada se odlučio praviti film o Vahi Igor Latinović imao je bezbroj ideja, ali najviše je želio da prikaže čeličnu volju čovjeka koji nikada nije pristao da bude poražen. Film se, sa prekidima, snimao gotovo dvije decenije kaže autor Igor Latinović. Od samog početka bila mu je namjera da prikaže izuzetnost Halilhodžićeve ličnosti. Film naslova Vaha: Portret jedne legende biće prikazan na ovogodišnjem AJB DOC festivalu dokumentarnog filma.

(Kliker.info-AJB)

Kompletan tekst  OVDJE

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku