hamburger-icon

Kliker.info

Porodičn “rodoslov” srbijanske premijerke : Moj deda je Hrvat, a ja sam Srpkinja

Porodičn “rodoslov” srbijanske premijerke : Moj deda je Hrvat, a ja sam Srpkinja

23 Juna
07:27 2017

Kada je predsjednik  Aleksandar Vučić saopćio da je Ana Brnabić kandidat za premijera, slavilo se čak i na – Krku. Hrvatski mediji javljali su se iz sela Stara Baška na tom ostrvu, čiji su mještani bili ponosni što će “njihova Anica” zauzeti tako važnu poziciju u Beogradu. Nedeljnik je istražio veze Ane Brnabić i Hrvatske.

Deda Ane Brnabić po ocu zvao se Anton i rođen je u Staroj Baški na Krku. Deda se kao vrlo mlad pridružio partizanima i poslije Drugog svjetskog rata ostao je kao vojno lice, potpukovnik, u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA). Njenu baku upoznaje u užičkoj Požegi. Oni kao porodica nikada nisu živjeli u Hrvatskoj.

Anin otac se zvao Zoran i rođen je 1950. godine u Užicu. Gimnaziju je završio u Valjevu, a studije u Beogradu, gdje je nastavio da živi i radi. I oni su kao porodica uvijek živeli u Beogradu, a na Krk su išli tokom ljetnih raspusta, osim tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Otac buduće premijerke se nikada nije izjašnjavao o nacionalnosti. Njegov otac je, dakle, bio Hrvat, a majka Srpkinja iz Gorobilja kod Požege gdje i danas živi dio Anine porodice za koji je jako vezana.

Anina majka je Srpkinja. I baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice. Tako da, sve u svemu, Ana voli da se našali da je četvrtina njenih korijena vezana za Hrvatsku.

Ana se inače izjašnjava kao Srpkinja, i uvijek ističe da je Srbija njena domovina i da je veliki patriota, zbog čega se i vratila u zemlju nakon šest godina boravka u inozemstvu. Bez obzira na sve političke opterećenosti iz prošlosti, Ana je uvijek naglašavala da voli Krk, a posebno Staru Bašku gdje je provela neke od najljepših trenutaka u djetinjstvu, i gdje ima mnogo prijatelja.

“Srbija je moja domovina, u Beogradu sam rođena. Moj deda po ocu je sa Krka i ja Krk volim, a naročito to selo i ljude odakle mi je deda. Tamo imam mnogo prijatelja – neke od mog rođenja, a neki su prijatelji moje porodice već generacijama. Moji korijeni vezani su za Srbiju. Baka po ocu je iz Gorobilja kod Požege gdje i danas živi dio moje porodice za koji sam jako vezana. I baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice. Najveći dio života provela sam u Srbiji koju jako volim i u koju sam se vratila poslije studija u Engleskoj, jer sam oduvijek željela da svoj život i karijeru ovdje gradim”, kaže Ana Brnabić.

Njen deda je prodao staru porodičnu kuću na Krku i izgradio novu 1980. godine. Ta kuća je sada u vlasništvu Ane Brnabić. Tamo je sa bratom Igorom provodila ljetne raspuste, ljetovala je svake godine, osim devedesetih godina.

(Kliker.info-Nedeljnik )

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku