hamburger-icon

Kliker.info

Poražavajući izvještaj CIA-e : BiH ima najveću stopu nezaposlenosti mladih u svijetu

Poražavajući izvještaj CIA-e : BiH ima najveću stopu nezaposlenosti mladih u svijetu

22 Avgusta
15:09 2017

Centralna obavještajna agencija (CIA) objavila je nimalo ohrabrujuće podatke koji se tiču Bosne i Hercegovine.

Naime, CIA je svrstala BiH kao vodeću zemlju svijeta koja ima najveću stopu nezaposlenosti mladih ljudi. Riječ je o informacijama koje koriste američke vlasti, a u kojima se može vidjeti jasan pregled demografije, geografije, privrede i vojnih struktura zemalja svijeta.

Posebno je naglašen problem nezaposlenosti mladih u od 15-24 godine, a BiH se nažalost našla na vrhu liste.

Prema tim podacima nezaposlenost mladih u BiH iznosi 62,8 posto, ali treba naglasiti da su se oni promijenili sada, jer su kao relevantni podaci korišteni oni iz 2012. godine.

Treba naglasiti kako je odmah iza BiH Kosovo i Grčka sa 55,3 posto, Makedonija 53,9 posto. Srbija se nalazi na sedmom mjestu sa postotkom od 51.1. posto, Hrvatska na devetom sa 43,1 posto, dok je Crna Gora na 11. mjestu sa 41.1 posto nezaposlenosti mladih.

Kada je u pitanju osvrt CIA-e na nacionalne praznike u BiH, tu stoji da se u Federaciji slavi 1. mart kao Dan nezavisnosti i 25. novembar kao Dan državnosti. Oba entiteta slave 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i 21. decembar kao Dan Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kada je u pitanju ekonomija navodi se da je naša zemlja ograničena u tržišnim reformama.

-Podijeljene vlade sprečavaju bolju saradnju i reformu ekonomske politike. Strane banke, uglavnom iz Austrije i Italije, kontroliraju veliki dio bankarskog sektora – navodi se u World Factbooku.

(Kliker.info-TBT)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku