hamburger-icon

Kliker.info

Polomljena krila : BH Airlines pred gašenjem, radnici bez primanja

Polomljena krila : BH Airlines pred gašenjem, radnici bez primanja

14 Januara
16:18 2015

BH Airlines11Jedina bh aviokompanija, BH Airlines, praktično je pred gašenjem. Jedan od dva aviona domaće kompanije više ne leti, prizemljen je u Njemačkoj, dok je samo pitanje dana kada će se to desiti i sa drugim avionom koji ionako saobraća samo na jednoj relaciji. Radnici više mjeseci bez plata, godinama bez doprinosa. Nakon što im je krila polomio Tuskish Airlines, resorni federalni ministar Enver Bijedić izgleda zadaje završni udarac.

Kako doznaje TV1, iz dobro obavještenih izvora, kompanija Bh Airlines trenutno se nalazi u rascjepu između aktuelne i dolazeće federalne Vlade. Za kakvu takvu normalizaciju rada potrebno je oko dva miliona maraka, upravo onoliko sredstava koja su za domaću kompaniju obezbijeđena u federalnom budžetu.  Upravo ova sredstav bila su obećanje koje je reorni ministar Bijedić dao nedavno na sastanku sa sindikatom bh aviokompanije. No nakon sastanka , ne da  obećanje nije realizvano, nego je Bijedić od Bh Airlinesa zatražio i povrat ranije uplaćenih budžetskih sredstava.

Jedan od dva aviona već je prestao sa letovima i prizemljen je u njemačkom Mehenglazbahu, dok je pitanje dana kada će ista sudbina zadestiti i posljednji avion koji ionako saobraća samo na jednoj relaciji. S obzirom na katastrofalnu situaciju čudi činjenica da resorno ministarsvo nije donijelo nikavu odluku kojom bi makar pokazala namjeru spašavanja domaćeg avio-prijevoznika, a da ironija bude veća Međunarodni aerodrom kojim se upravlja iz istog resora – blokirao je BH Airlines zarad svojih potraživanja. U takvoj situaciji najviše ispaštaju radnici koji već mjesecima ne primaju punu plaću, a dugovanja po osnovu doprinosa su višegodišnja.

No resornog ministra i druge nadležne, nažalost, očigledno nije briga za jedinu bh avio-kompaniju , ni za oko 100 radnika koji bi svakog dana mogli završiti na ulici. S obziorm da se radi o osobama za specifičnim obrazovanjem, koje teško mogu naći posao u svojoj struci, u slučaju gašenja bh aviokompanije, na ulici bi mogli i ostati. Sve što u ovom trenutku traže jeste prelazno riješenje do dolaska nove federalne vlasti koja bi konačno trebala dati odgovor na pitanje – je li interes Federacije postojanje BH Airlinesa ili njegovo gašenje.

Ako je gašenje interes, a bahato ponašenje nadležnih upućuj na to, onda je jasno zašto  nacionalni avio-prijevoznik ne uživa benefite koje uživaju strane avio-kompanije.  Kako to, ko je odgovoran i za čije interese,  BH Airlines gasi svoje linije, a skoro svakodnevno strani avioprijevoznici otvaraju nove. I nije to jedina tragedija BH Airlinesa.  Putnici koji lete preko ove kompanije, a samim tim i kompanija, stavljeni su u lošiji položaj u odnosu na strane avio-prijevoznike jer su putničku taksu obavezni plaćati gotovim novcem.

Lomljenje krila počelo je davno, dolaskom strateškog partnera iz Turske – Turkish airlinesa. Za četiri godine maćehinskog patnerstva, Turci većinu ugovornih obaveza nisu ispunili. Sve profitabilne linije su uzeli za sebe, čemu svjedoči i činjenica da je Bh Airlines bio primoran ukinuti direktnu liniji Sarajevo – Istanbul, dok Turkish Airlines i privatna truska kompanija Pegasus danas na toj relaciji obavljaju više letova sedmično.  Koliko je to bila planski osmišljena akcija uništvanja , govori i činjenica da su Turci BH airlinesu donosili ogroman gubitak otvaranjem neodrživih i neprofitabilnih linija.

Letilo se iz Sarajeva – Minhen I Oslo, a takve linije su značile gubitak i do million maraka. I sve se to dešavalo pred očima korumpiranih domaćih političara koji 20 godina poslije rata nisu uspjeli sačuvati nacionalnu aviokompaniju niti joj naći pravog partnera, pa čak ni u kompaniji koja važi za jednog od najboljih svjetskih avioprijevoznika. Konačni kraj koji se bliži Bh Airlinesu mogao bi i trebao biti konačni početak istraga nadležnih istražnih organa po pitanju očigledne ekonomske prevare sa pogubnim posljedicama za kompaniju i radnike. (Kliker.info-TV1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku