hamburger-icon

Kliker.info

Političke igre i skandali : Ko prisluškuje strane diplomate u Bosni i Hercegovini ?

Političke igre i skandali : Ko prisluškuje strane diplomate u Bosni i Hercegovini ?

03 Marta
02:17 2009

Međunarodne organizacije u BiH pokrenule su široku istragu o onome što je radio i što radi Mirko Lujić, direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i njegovi ljudi u toj državnoj instituciji, saznaje „San“ iz svojih izvora.Istraga je, kako smo već pisali, pokrenuta nakon što je Lujić obmanuo javnost i lažno informisao Vijeće ministara BiH povodom prijave koju je SIP-a podnijela Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika, premijera Republike Srpske, koji je osumnjičen za pronevjeru tešku 145 miliona maraka. Međunarodnu zajednicu šokirala je Lujićeva tvrdnja da su u slučaju prijave protiv Dodika zaobiđeni zakon i procedura što je apsolutno netačno.Prema informacijama do kojih je došao „San“ iz svojih izvora, istragom se obuhvataju i neki drugi aspekti rada i djelovanja Mirja Lujića. Nezvanično saznajemo, da određeni krugovi međunarodne zajednice imaju indicije da su prisluškivani i telefonski razgovori pojedinih stranih diplomata u BiH što je svojevrsni skandal čije je razmjere, bar za sada, teško i predvidjeti. O tim razgovorima i njihovom sadržaju, prema istim izvorima, obavještavani su pojedini entitetski i državni funkcioneri iz Republike Srpske.Kako saznajemo, za to su saznali u Banjaluci, pa je odmah dogovoreno da se svim snagama krene u – obrnutu priču. Cilj je jasan – po svaku cijenu sačuvati Lujića i kompromitirati, ako treba i lažima i izmišljotinama, visokopozicionirane službenike SIPA-e Dragana Lukača i Mirsada Barjaktarevića. U tu svrhu angažovani su i Fahrudin Radončić i njegov „Avaz“.

Sve je prepoznato

Naime, jučer su mediji iz RS izašli s tvrdnjom da se nezakonito prisluškuju svi funkcioneri iz Republike Srpske, a posebno Milorad Dodik. Prije toga, svakako po unaprijed smišljenom scenariju, Dušanka Majkić, član parlamentarne Zajedničke komisije za obranu i bezbjednost BiH, kazala je da ima informacije da „bošnjački kadrovi u obavještajnim i raznim paraobavještajnim službama prisluškuju telefonske razgovore predstavnika RS u državnim institucijama i zvaničnika Republike Srpske“.Odmah je uskočio Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, i kazao da sistem prisluškivanja može da bude zloupotrijebljen i korišten u političke svrhe „jer je očigledno da imamo paralelizme u institucijama“.Međutim, cijeli taj banjalučki scenario u međunarodnoj zajednici su prepoznali i razotkrili.

Čije telefonske razgovore slušaju u Beogradu

Cijeli sistem prisluškivanja telefonskih razgovora i presretanja SMS poruka, odvija se preko telekom operatera, pa je jasno da i srbijanska obavještajna služba BIA može pratiti slušati i snimati razgovore određenih osoba iz BiH. Naime, Telekom Srbije je vlasnik telekom operatera iz Republike Srpske – Telekoma Srpske.To, drugim riječima, znači da  najviši funkcioneri RS i  Srbije mogu svakodnevno na svom stolu imati transkripte razgovora bh. zvaničnika i stranih diplomata na službi u BiH. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku