hamburger-icon

Kliker.info

Pogled iza političke scene : Tko želi srušiti novu koaliciju?

Pogled iza političke scene : Tko želi srušiti novu koaliciju?

04 Januara
21:22 2015

novakoalicija1Prva tri dana nove 2015. godine pokazuju da se u Bosni i Hercegovini ništa ne mijenja niti se događa što već nije viđeno. Nekakav blagi optimizam koji se mogao osjetiti posljednjih dana stare godine raspršen je u prvim danima nove. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je na čelu vlasti tog entiteta, zakovao je svoj stav saopštavajući  da “RS neće biti dio podrškwe  Predsjedništvu BiH”.

Ne priznaju izjavu

Povod je izjava koju je Predsjedništvo BiH izradilo, a odnosi se na reformske zahvate u državi u skladu s novim pristupom Europske unije našoj zemlji. Dodik u ime vlasti RS-a kaže da je Predsjedništvo BiH to uradilo mimo svojih nadležnosti, da je zloporabljeno, da RS tu izjavu ne prihvaća i da je za RS, makar i bila usvojena, neobvezujuća.Europska unija je, mijenjajući svoj odnos i pristup BiH, u prvi plan stavila ekonomske reforme kao uvjet za korištenje sredstava iz IPA fondova i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bez čega se ne može podnijeti aplikacija za kandidatski status.

U potpunosti je sve to podržao i službeni Washington . Radi se o povijesnoj prilici za BiH, preciznije jedinoj koja ovog trenutka postoji, a zajedno je pružaju EU i SAD.Podsjećanja radi, sve je počelo njemačko-britanskom inicijativom nešto malo pred opće izbore u oktobru , iza koje je punom snagom stala Europska unija i prihvatila je kao svoju uz apsolutnu podršku  SAD-a. Odmah su sve političke stranke i svi bh. dužnosnici, uključujući i Dodika i njegov SNSD, to bez ostatka prihvatili. Iz EU-a su saopštilui  da ih raduje takva podrška bh. političara, ali znajući s kim imaju posla, zatražili su da se oni pismeno obvežu da će povući i do kraja izvesti reformske poteze.

Zatraženo je da Predsjedništvo BiH izradi prijedlog izjave, da je usuglasi sa šefovima stranaka koje u Parlamentu BiH imaju zastupnike i da je zajedno svi potpišu, a Parlament BiH potvrdi.
Treba dodati da je dokument koji je Predsjedništvo BiH napravilo u potpunosti “domaći proizvod” i da je usuglašen s Europskom unijom.
– Moj uslov u pregovorima s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, bio je da nam oni ne podnose popis reformi nego da ih mi usuglašavamo s njima, jer sam uvjeren da je to jedini način da se dođe do reformi koje su moguće, koje imaju suglasnost i koje su prevodive – objasnio je Mladen Ivanić, predsjedavajući  Predsjedništva BiH.

Izgubljene pozicije

Sada je sve zapelo i potpuno je neizvjesno što će dalje biti. Rok za potpisivanje izjave je 15. januara , međutim, vlasti RS-a stavile su veliki upitnik. Dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH koja će se održati 15. januara  je utvrđen i u njemu nema “izjave o reformama”.S druge strane, otvoreno je i pitanje kako uopšte Predsjedništvo BiH može raditi i funkcionirati ako nema podrške  vlasti Republike Srpske. Dodik kaže da je nema što ograničava djelovanje Predsjedništva BiH i svodi ga na “predsjedništvo za pola države”.

SNSD Milorada Dodika u proteklih osam godina podržavao je Predsjedništvo BiH jer je u njemu imao svog Nebojšu Radmanovića preko kojeg je državi radio  što je htio i blokirao svaki njezin, makar i milimetarski, pomak naprijed. U utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda u oktobru  prošle godine,  Mladen Ivanić, šef PDP-a, pobijedio je Dodikovu Željku Cvijanović i odmah je bilo jasno da SNSD novom Predsjedništvu države okreće leđa, tim prije što je njegov član i Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, stranke za koju je Dodik rekao da ne želi ništa imati s njom dok ne promijeni politiku. Dodiku u Predsjedništvu BiH ostaje jedino Dragan Čović, šef HDZ-a, s kojim je on u čvrstim prijateljskim i poslovnim vezama.

U političkim kuloarima u Sarajevu, ali i ozbiljnim političkim krugovima, posljednjih dana može se čuti da tek predstoje blokade raznih vrsta ne bi li se razbila “državna koalicija” u kojoj su Demokratska fronta Željka Komšića, SDA i Savez za promjene koji čine SDS Mladena Bosića, PDP Mladena Ivanića i NDP Dragana Čavića. Svi oni su za Dodika neprijatelji, utoliko više što on nema svog čovjeka u Predsjedništvu BiH niti može računati da će imati svoje ljude u Vijeću ministara.

U istim krugovima se priča da iza političke scene ima svega i svačega, uključujući i razrađivanje sheme po kojoj bi državnu vlast prije proljeća preuzeli SNSD, HDZ i SBB, a federalnu HDZ i SBB s još nekoliko manjih stranaka.Što će zajedno uraditi i kako će se pojedinačno postaviti članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, nakon jasne Dodikove poruke da RS neće biti dio podrške  Predsjedništvu BiH, ostaje za vidjeti.

Ivanić poručuje da postoje politikanti i državnici.- Politikanti će pustiti da zemlja propadne da bi oni ostali na vlasti, a državnici će radije ne biti ponovno izabrani , ali da zemlja ostane stabilna. Nama treba više državnika nego politikanata.Kako god, sve što se dogodilo u prva tri dana nove 2015. godine ne sluti na dobro, jer ono što sada saopštava  vlast RS-a ne može se svesti pod “pisanje kukom po ledu”. Sada su prvi na potezu Predsjedništvo BiH i Zastupnički dom Parlamenta BiH da pokažu da Dodik nije državni nego političar lokalne razine, a RS entitet. Od tih poteza ovisi što će uraditi EU i SAD.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku