hamburger-icon

Kliker.info

Podignuta optužnica protiv 12 ruskih obavještajaca : Demokrate traže da Trump otkaže susret sa Putinom

Podignuta optužnica protiv 12 ruskih obavještajaca : Demokrate traže da Trump otkaže susret sa Putinom

14 Jula
08:03 2018

Zamjenik američkog ministra pravosuđa, Rod Rosenstein  objavio je  da je specijalni istražitelj Robert Mueller, koji je na čelu istrage uplitanja Rusije u američke predsjedničke izbore, optužio 12 ruskih obavještajaca, članova GRU, za kibernetičke upade u Demokratski odbor za kongresnu kampanju, Demokratski Nacionalni Odbor, i kampanju kandidatkinje Hillary Clinton – što su sve institucije Demokratske stranke.  Napadi su se dogodili pred američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Kako javlja VoA istražitelji koji rade u timu gospodina Muellera , kao i u Odjelu za nacionalnu sigurnost pri američkom ministarstvu pravosudja, predali su optužnicu za ovih 12 Rusa, koju je donijela Velika porota, saveznom sudiji u glavnom gradu Washingtonu. Optužnice su objavljene pred održavanje summita između predsjednika Trumpa I ruskog predsjednika Putina u Helsinkiju.

Prva tačka optužnice, od pobrojanih 11, se vodi kao Zavjera da se izvede neprijateljski čin protiv Sjedinjenih Država, dok se tačke 2 do 9, vode kao Pokusaj nasilnog kibernetičkog napada u cilju kradje identiteta. Jos dvije tačke optužnice se odnose na pranje novca, i zavjeru za nanosenje dodatne stete Americi

Lider demokrata u Senatu SAD-a Chuck Schumer pozvao je u petak predsjednika Donalda Trumpa da otkaže sastanak s predsjednikom Rusije zakazan za ponedjeljak u Helsinkiju nakon novih optužnica  protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca zbog hakiranja e-mailova demokrata tokom američkih izbora 2016.

Schumer je rekao da su te optužnice “dokaz onoga što izgleda razumiju svi osim predsjednika, da je predsjednik (Rusije Vladimir) Putin protivnik koji se miješao u američke izbore da bi pomogao Trumpu da pobijedi”.

On je rekao da bi Trump trebalo da otkaže sastanak s Putinom dok Rusija ne preduzme korake koji dokazuju da se u budućnosti neće miješati u izbore.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku