hamburger-icon

Kliker.info

Počitelj : U julu počinje gradnja kolosalnog mosta na Koridoru 5C!

Počitelj : U julu počinje gradnja kolosalnog mosta na Koridoru 5C!

15 Maja
05:54 2016

mostvcGradnja dionice autoputa na Koridoru 5C prema jugu, u šta spada i gradnja kolosalnog mosta Počitelj dužine 945 metara i maksimalne visine 100 metara, počet će već u julu, saznaje „Dnevni avaz“ iz izvora bliskih Upravi „Autocesta FBiH“.

Riječ je o gradnji dvije dionice autoputa čija je ukupna vrijednost radova oko 200 miliona KM (100 miliona eura).

Rok 30 mjeseci

Ovim projektom obuhvaćene su dionice Počitelj – Zvirovići, čvor Počitelj – Most Počitelj, čija je vrijednost radova 45,6 miliona eura, te dionica Počitelj – Zvirovići, koja će koštati 46,9 miliona eura. Rok za završetak oba projekta je 30 mjeseci.

Najpovoljniju ponudu za izvođenje radova na dionici dugoj ukupno 11,2 kilometra, na osnovu međunarodnog tendera, poslao je bosansko-hrvatski konzorcij „Hering“ i „Viadukt“, s tim da bi nakon procesa evaluacije, koji je već, kako saznajemo, formalno i okončan, Vlada FBiH zvanično trebala donijeti odluku o izvođaču ovih radova.

No, ponude za ovu dionicu poslale su i ugledne građevinske firme iz Turske, Italije, Grčke i Austrije, ali je ponuda „Heringa“ i „Viadukta“, prema svemu sudeći, ocijenjena najpristupačnijom.

Naš sagovornik koji je uključen u planiranje gradnje Koridora kaže da će cijeli posao s dodjelom ugovora biti okončan najkasnije za dva mjeseca i da će uvođenje izvođača radova u projekt početi već u julu, do kada bi trebala biti imenovana i nova Uprava „Autocesta FBiH“, koja će cijeli posao privesti kraju.

– Eksproprijacija je u završnoj fazi i Vlada FBiH sada treba donijeti rješenje o prijevremenom ulasku u posjed. Radovi bi najranije trebali početi u julu, jer toliko traje uvođenje u posjed. Nadamo se da nećemo imati tu nikakve zastoje, jer je sve spremno – kaže naš sagovornik.

Najduži most

Gradnjom ove dionice Koridora 5C stvaraju se i uvjeti za nastavak gradnje autoputa od juga zemlje prema unutrašnjosti i njeno povezivanje s magistralnom cestom M-17.

Most Počitelj najduži je most na Koridoru 5C, čijom je gradnjom predviđeno spajanje dvije obale rijeke Neretve. Radi se o jednom od najkompleksnijih mostova na Koridoru, čija je rasponska konstrukcija među stubovima 147 metara. Most će prelaziti preko magistralne ceste M-17 te lokalnih cesta i željezničke pruge.

Brojke

– 945 metara dužina mosta
– 100 metara visina
– 147 metara rasponska konstrukcija među stubovima
– 11,2 kilometra dužina dionice Počitelj – Zvirovići

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku