hamburger-icon

Kliker.info

Počeo novi mandat predsjednika države : Turski predsjednik Erdogan položio svečanu zakletvu

Počeo novi mandat predsjednika države : Turski predsjednik Erdogan položio svečanu zakletvu

09 Jula
18:28 2018

Recep Tayyip Erdogan položio je danas svečanu zakletvu za mandat prvog predsjednika Turske s predsjedničkim sistemom upravljanja, javlja Anadolu Agency (AA).Svečanom sjednicom Velike narodne skupštine Republike Turske predsjedavao je privremeni predsjedatelj Durmus Yilmaz.

On je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 24. juna.Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu i počeo novi mandat predsjednika države.

“Još jednom obećavamo da ćemo nastaviti jačati jedinstvo i bratstvo našeg naroda i osnaživati našu državu”, rekao je Erdogan.

Turska je tako i zvanično prešla sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja.

Nakon polaganja zakletve u parlamentu, Erdogan će položiti vijenac u Anitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsjedničkoj palati početi i svečanost na kojoj prisustvuju brojne zvanice, predsjednici, premijeri i drugi visoki zvaničnici brojnih zemalja, uključujući i zemlje regije.

Erdogan će biti inauguriran uz najviše državne počasti, a sama svečanost će po broju i reprezentativnosti prisutnih ući u red najznačajnijih manifestacija te vrste u svijetu. Očekuje se prisustvo blizu 10.000 službenika i zvanica, uključujući i predstavnike različitih grupa i zajednica.

Cjelodnevna manifestacija će završiti svečanom večerom na kojoj će prisustvovati i Erdoganovi bliski prijatelji poput bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrodera i lidera tuniškog pokreta Nahda Rashida Gannushija. Na inauguraciji će prisustvovati i zvaničnici i zvanice iz zemalja regije.

Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika izabran na izborima 2014. godine. Na predsjedničkim izborima održanim 24. juna osvojio je 26,331 miliona glasova i izabran je za prvog predsjednika Turske koji će imati znatno veće nadležnosti jer ta zemlja prelazi sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku