hamburger-icon

Kliker.info

Počelo suđenje Zukiću i ostalim: Tužiteljica najavila saslušanje 96 svjedoka, odbrana tvrdi da je optužnica neutemeljena

Počelo suđenje Zukiću i ostalim: Tužiteljica najavila saslušanje 96 svjedoka, odbrana tvrdi da je optužnica neutemeljena

23 Maja
16:17 2017

Čitanjem optužnice danas je u Općinskom sudu u Sarajevu počelo suđenje generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i sedam suoptuženih za nezakonita zapošljavanja u javnim preduzećima trebali izjasniti o krivici.

Optuženičku klupu sa Zukićem, podsjećamo, dijele Safet Bibić, glavni medicinski tehničar na ORL KCUS-a, Nedžad i Senad Trako, Ramiz Karavdić, te Esed Džananović bivši izvršni direktor Elektroprivrede BiH, Seid Fazlagić, te dvojica potpredsjednika SDA Asim Sarajlić i Mirsad Kukić.
Opširna optužnica koja se sastoji iz 13 tačaka u Sudu je danas čitana sat vremena, a nakon čega je postupajuća tužiteljica iznijela uvodne riječi kojim je najavila saslušanje 96 svjedoka, 4 vještaka i jednog stručnog lica.

Advokati su tokom njenog izlaganja prigovorili da ona u stvari daje završnu riječ, te potom, istakli da u ovoj fazi neće iznosti svoje uvodne riječi.

Senka Nožica, jedan od advokata Amira Zukića, naglasila je da optužnica ni u jednoj tački nije stavila da je njen branjenik tražio ili uzeo novac, te istaknula i to kako takvo nešto nije rekao ni jedan svjedok.

– Dokazat ćemo da Zukić nije počionio krivična djela za koja se tereti, zaključila je Nožica, a to su najavili i advokati ostalih optuženih.
Muhidin Kapo koji brani Fazlagića kazao je da je njegov klijent “kolateralna šteta i da je žalosno da je optužnica potvrđena kao takva”. Inače, Fazlagić te tereti za pomoć učinitelju, konkretno Zukiću.

Inače, Zukić i Bibić terete se da su u toku 2016. organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako i Ramiz Karavdić. Oni su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredi BiH, nakon čega je Zukić koristeći utjecaj preko Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće. Sarajlić i Kukić terete se da su posredovali prilikom zapošljavanja.

Od aprila do 26. avgusta 2016. Zukić i Bibić, nakon što su saznali da će u podružnicama Elektrodistribucije pri JP EPBiH biti raspisani konkursi za više radnih mjesta, svjesno organizuju grupu ljudi i rukovode njom, u namjeri da sebi pribave novac od osoba koja bi zaposlili. Zukić je bio svjestan svog uticaja na Džananovića, jer je i ranije lobirao za njegov izbor na poziciju izvršnog direktora u EPBiH.
I Bibić je, stoji u optužnici, uspio zaposliti neke osobe, čak i u Opću bolnicu “Prim dr. Abdulah Nakaš”, čime je sebi pribavio imovinsku korist u iznosima od 15 do 20 hiljada KM.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku